Іспанський суд викликав на допит екс-голову Каталонії

1 Листопада 2017, 08:31

Національний суд Іспанії викликав на допит звільненого голову уряду Каталонії Карлеса Пучдемона та 13 усунених з посад членів його влади.

Так, колишнє керівництво регіону має дати свідчення 2 і 3 листопада. У суді повідомили, що почали розгляд звинуваченнь проти колишніх регіональних посадовців у заколоті, підбурюванні до заколоту і розтраті державних чи громадських коштів у зв’язку з їхніми діями навколо референдуму про незалежність Каталонії і подальшого самочинного проголошення цієї незалежності.

Зазначимо, що Національний суд – це спеціальний судовий орган, що розглядає, зокрема, справи особливо серйозних злочинів.

Водночас, Пучдемон, який зараз перебуває у Брюсселі, заявив, що не намагається уникнути правосуддя після того, як державний прокурор Іспанії рекомендував висунути йому звинувачення в заколоті. Він також додав, що повернеться в Каталонію, коли отримає "гарантії" від іспанської влади.

Як повідомлялось, генпрокуратура Іспанії висунула звинувачення проти екс-глави регіональної адміністрації Каталонії Карлеса Пучдемона та інших членів регіональних адміністрації і парламенту Каталонії.

Раніше влада Іспанії офіційно позбавила Каталонію автономії і взяла на себе відповідальність за її уряд. До цього прем'єр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпускає парламент Каталонії. За його словами, 21 грудня в регіоні мають пройти позачергові вибори. Рахой також звільнив каталонського лідера Карлеса Пучдемона та його кабінет.

Нагадаємо, парламент Каталонії ухвалив резолюцію про незалежність від Іспанії, а Іспанський уряд оголосив про позачергове засідання Кабінету Міністрів після голосування парламенту Каталонії за незалежність. Згодом сенат Іспанії проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка призупиняє автономію Каталонії та передбачає введення прямого управління в регіон. За активацію статті 155 Конституції проголосували 214 депутатів.