Замах на Мосійчука. Що відомо про вибух у Києві на даний момент

26 Жовтня 2017, 12:23

У Києві на вулиці Адама Міцкевича 25 жовтня стався вибух біля будівлі телеканалу «Еспресо», внаслідок якого отримав поранення народний депутат Ігор Мосійчук. Пізніше, стало відомо, що внаслідок вибуху загинули двоє – охоронець нардепа та випадковий перехожий. Правоохоронці порушили провадження за статтею "теракт".

Тиждень зібрав усе, що відомо про інцидент. 

Вибух. Сталося усе близько 22 години на вулиці Адама Міцкевича біля 5-поверхового житлового будинку, коли нардеп Ігор Мосійчук та політолог Віталій Бала вийшли з телеканалу «Еспресо». Прес-служба нардепа в Facebook відразу повідомила про замах.

«На виході з телеканалу Еспресо, коли він виходив з будівлі, стався направлений вибух. Ігор Мосійчук поранений, наразі його везуть до лікарні», – йшлося у повідомленні, яке однак дуже швидко видалили.

Внаслідок вибуху буди вибиті війна в сусідньому будинку.

За даними радника міністра внутрішніх справ Зоряна Шкіряка, вибухівка була закладена в мотоцикл. 

За даними правоохоронців, потужність вибуху становила 400-600 грам в тротиловому еквіваленті.

Постраждалі. За даними першого заступника прокурора Києва Павла Кононенка, загинув працівник полку особливого призначення 1986 року народження та перехожий – 36 річний Михайло Мормиль.

Серед постраждалих — власне депутат Ігор Мосійчук, працівник поліції, працівник патрульно-постової служби та жінка, що йшла повз вулицю.

Стан здоров'я  Мосійчука середньої тяжкості, він перебуває у реанімації. В палату до Мосійчука нікого не допускають. 

"Вчора вночі закінчилось оператичне втручання, йому видалили багато осколків. Зараз пацієнт перебуває в палаті інтенсивної терапії", – сказав лікар кліники "Борис" Ігор Конівець.

За його словами, з Мосійчуком можна спілкуватись. Загалом внутрішні органи не постраждали, сказав лікар.

Лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко додав, що політолог Віталій Бала знаходиться в дуже важкому стані. 

"Дуже важкий стан у Віталія Бали. Йому зараз роблять операцію в іншій лікарні. У нього пошкоджені легені, печінка, внутрішні органи. Дуже важкий стан", – сказав він.

Кримінальне провадження. За фактом вибуху правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «теракт». Про це повідомив перший заступник прокурора Києва Павло Кононенко.

Слідство буде проводити Служба безпеки України. Процесуальне керівництво здійснюватиме прокуратура Києва. За словами Кононенка, цей вибух вже кваліфікували за статтею 258 Кримінального кодексу України «теракт». Він додав, що ця стаття також охоплює і «замах на життя».

Версії.  Правоохоронці називають три основні версії вибуху: перша версія – це замах на вбивство Мосійчука, організований спецслужбами РФ, друга версія – це політична діяльність Мосійчука, і третя версія  – замах на вбивство на особистому ґрунті.

Радник глави МВС Антон Геращенко заявив, що одна з версій слідства, в числі інших – дії російських спецслужб по дестабілізації суспільно-політичної ситуації на тлі акцій протесту.

Також не виключається версія про можливий замах на журналістів телеканалу "Еспресо".

Наразі підозрюваних і затриманих немає