Теракт на Солом’янці. Що відомо про замах на нардепа Мосійчука

26 Жовтня 2017, 00:40

У Києві ввечері 25 жовтня стався вибух у Солом’янському районі, внаслідок якого одна людина загинула, четверо отримали поранення. Тиждень з'ясовував, що відомо про інцидент.

Вибух стався близько 22 години на вулиці Адама Міцкевича біля 5-поверхового житлового будинку, коли нардеп Ігор Мосійчук та політолог Віталій Бала вийшли з телеканалу «Еспресо». Прес-служба нардепа в Facebook відразу повідомила про замах.

«На виході з телеканалу Еспресо, коли він виходив з будівлі, стався направлений вибух. Ігор Мосійчук поранений, наразі його везуть до лікарні», – йшлося у повідомленні, яке однак дуже швидко видалили.

У Державній службі з надзвичайних ситуацій заявили, що внаслідок вибуху буди вибиті війна в сусідньому будинку.

"Стався вибух на вулиці Адама Міцкевича 10 невідомого походження. За попередньою інформацією є постраждалі, зачеплені 5 автомобілів. У сусідньому будинку повибивало вікна. На даний момент горіння немає", – повідомили у ДСНС.

Згодом у МВС заявили, що внаслідок вибуху одна людина загинула, а троє отримали поранення.

«Надійшло повідомлення від лікарів про те, що дорогою до лікарні помер один із постраждалих», – повідомили в прес-службі.

Згодом у прокуратурі уточнили кількість потерпілих. За даними першого заступника прокурора Києва Павла Кононенка, загинув працівник полку особливого призначення 1986 року народження. Серед постраждалих — власне депутат Ігор Мосійчук, працівник поліції, працівник патрульно-постової служби та жінка, що йшла повз вулицю.

Мосійчук наразі перебуває у лікарні, де його оперують. Він дістав поранення кінцівок, спини та живота. Інші мають мінно-вибухові поранення різного ступеню.

Народний депутат від Радикальної партії Дмитро Лінько повідомив, що Мосійчук отримав багато осколкових поранень, а його охоронець Руслан загинув.

Інформацію про загибель охоронця також підтвердив лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

За даними радника міністра внутрішніх справ Зоряна Шкіряка, вибухівка була закладена в мотоцикл.

«Попередньо, злочинці підірвали мотоцикл, котрий було припарковано неподалік виходу з телеканалу. Правоохоронці, що перебувають на місці події з‘ясовують всі обставин цього зухвалого злочину. На місці перебуває керівник ГУ НП в м.Києві Андрій Крищенко та керівництво главку. Працюють слідчо-оперативні групи Національної поліції. Ймовірно мова може йти про замах на життя державного діяча», – зауважив Шкіряк.

За фактом вибуху правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «теракт». Про це повідомив перший заступник прокурора Києва Павло Кононенко, якого цитує Громадське.

Слідство буде проводити Служби безпеки України. Процесуальне керівництво здійснюватиме прокуратура Києва. За словами Кононенка, цей вибух вже кваліфікували за статтею 258 Кримінального кодексу України «теракт». Він додав, що ця стаття також охоплює і «замах на життя».

Тим часом радник міністра внутрішніх справ, нардеп Антон Геращенко заявив, що одна з версій слідства — дії російських спецслужб по дестабілізації суспільно політичної ситуації на тлі акцій протесту.

«У житлових будинках навколо вибите скло. Судячи з цього, потужність вибуху була не менше 1 кілограма в тротиловому еквіваленті. На місці працюють фахівці з розмінування, працівники служби з надзвичайних ситуацій, слідчо-оперативна група», — додав Геращенко.