Одне з найбільших міст Каталонії оголосило короля Іспанії персоною нон ґрата

25 Жовтня 2017, 10:20

Одне з найбільших міст Каталонії Жирона оголосила іспанського короля Філіппа VI  персоною нон ґрата. Відповідне рішення ухвалили на засіданні місцевої ради 24 жовтня, повідомляє каталонське радіо "324".

За інформацією, рішення було прийнято через підтримку королем позиції уряду Іспанії щодо результатів референдуму про незалежність Каталонії.

Рішення оголосити Філіпа VI персоною нон грата було підтримано більшістю голосів. Крім того, аналогічне рішення було прийнято стосовно представника іспанського уряду Енріка Мілло.

Як повідомлялося, король Іспанії Філіп VI заявив, що референдум про незалежність Каталонії є незаконним і недемократичним та закликав уряду Іспанії забезпечити конституційний порядок і верховенство права в країні.   

Нагадаємо, 1 жовтня у Каталонії, автономній області на північному сході Іспанії, відбувся референдум за незалежність. Уряд Каталонії заявив, що за відокремлення від Іспанії висловилися 90% каталонців, а всього в голосуванні взяли участь близько 2,3 млн осіб. 10 жовтня голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон підписав "Декларацію представників Каталонії" про "незалежність республіки". Згодом урядовці Іспанії на зустрічі з представниками опозиції домовилися внести зміни до Конституції країни, щоб вирішити ситуацію з наміром Каталонії вийти зі складу Королівства. 

Зазначимо, 17 жовтня Іспанський Конституційний суд ухвалив рішення, яким визнав недійсним закон про проведення референдуму про незалежність Каталонії, який парламент регіону прийняв 6 жовтня.

Згодом прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оголосив, що в рамках обмеження автономії Каталонії уряд і парламент регіону будуть розпущені.