У ГПУ пояснили, чому з України видворять 20 громадян Грузії з оточення Саакашвілі

24 Жовтня 2017, 16:34

Під час каденції Саакашвілі на посаді голови Одеської ОДА з Грузії прибули його 20 соратників, яких незаконно вказали як діячів культури

Державна міграційна служба України видворить з України 20 осіб із оточення Міхеїла Саакашвілі, які були незаконно оформлені як діячі культури під час його роботи на посаді голови Одеської ОДА. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

За його словами, відповідні документи були видані 20-ти грузинам, які повинні були займатися культурною діяльністю в Україні. Однак фактично ці іноземці стали охоронцями, фотографами, помічниками на той момент голови ОДА. Крім того, мова йде і про "діячів культури", які були влаштовані в Одеську митницю.

Читайте також: СБУ заборонила в'їзд до України соратникові Саакашвілі

"Частина з них виконували, як тепер елегантно висловлюється оточення Саакашвілі, господарсько-адміністративні функції біля свого лідера Міхеїла Саакашвілі. Власне, виконували функції його водіїв, охоронців, помічників. Інші були влаштовані на специфічні посади в Одеській митниці", – пояснив Луценко.

Подання в міграційну службу, як уточнив генпрокурор, підписувалися керівником апарату ОДА та в.о. заступника голови ОДА.

За словами генпрокурора, на сьогоднішній день всі ці люди не мають підстав перебувати в Україні. Крім того, слідчі ГПУ перевірили за допомогою Служби зайнятості, чим займалися зазначені іноземці в Україні. Луценко заявив, що культурою ніхто із зазначених громадян Грузії не займався. Також генпрокурор назвав кілька імен людей, про видворення яких ідеться: Джангир Аміров, Зураб Цинцадзе і Георгій Рубашвілі.

У свою чергу одеське видання Odessit.ua в серпні писало, що таких культурних мігрантів з Грузії в команду Саакашвілі прибуло "як мінімум сорок".

"Серед великих діячів культури виявилися, наприклад, Георгій Цхакая і Мамука Тугуши, "культурна" діяльність яких полягала в роботі на митниці, Тамаз Шавшішвілі, якого в одеських ЗМІ називали особистим фотографом і відеооператором Саакашвілі, а також Зураб Цинцадзе і Георгій Рубашвілі, згадувані в українських ЗМІ охоронцями Міхеїла Саакашвілі", – пише видання.

Нагадаємо, раніше генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що Державна міграційна служба відмовила Міхеїлу Саакашвілі в наданні статусу біженця. Він додав, що тепер екс-президента Грузії можна екстрадувати.