Іспанський уряд збирає екстрене засідання через Каталонію

11 Жовтня 2017, 09:59

У середу, 11 жовтня, уряд Іспанії збереться на екстрене засідання для обговорення подальших дій через ухвалення Каталонією декларації про незалежність, вступ у силу якої каталонські лідери відклали на кілька тижнів.

Напередодні прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой повідомив, що під час засідання уряд має намір "порадитись щодо наступних кроків" після того, як парламент Каталонії ввечері у вівторок ухвалив символічну декларацію про незалежність від Іспанії.

Перша заступниця прем'єр-міністра Іспанії Сорая Саенс де Сантамарія наголосила, що лідер Каталонії Карлес Пучдемон своїми діями занурив Каталонію у ситуацію "найглибшої нестабільності".

Як повідомлялося, 10 жовтня голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон підписав "Декларацію представників Каталонії" про "незалежність республіки". При цьому він запропонував відкласти вступ декларації у силу на кілька тижнів.

Нагадаємо, 1 жовтня, у Каталонії, автономній області на північному сході Іспанії, відбувся референдум за незалежність. Уряд Каталонії заявив, що за відокремлення від Іспанії висловилися 90% каталонців, а всього в голосуванні взяли участь близько 2,3 млн осіб. Іспанія вважає референдум незаконним, силовики намагалися йому перешкоджати, в результаті сутичок понад 800 людей отримали поранення.

Раніше повідомлялося, що іспанська поліція готова негайно затримати лідера Каталонії Карлеса Пучдемона, якщо він оголосить незалежність автономії від Іспанії.

8 жовтня в центрі Барселони відбувся мітинг на підтримку єдності Іспанії, на який, за даними правоохоронців, прийшли близько 350 тисяч людей.