Єврокомісія вирішила заблокувати інвестиції Газпрому

9 Жовтня 2017, 10:07

Європейська комісія може заблокувати інвестиції Газпрому за допомогою зміни газової директиви. Про це повідомляє видання Rzeczpospolita.

Так, у кінці листопада Єврокомісія повинна оприлюднити перегляд відповідної директиви, щоб правила так званого третього енергетичного пакета охоплювали такі проекти, як "Північний потік-2".

Зазначається, що нові вимоги повинні стосуватися всіх проектів, які будуть запущені з 1 січня 2018 року. Якщо нові правила увійдуть в дію, Газпром буде зобов'язаний виконати умови, які можуть зробити його проект збитковим.

Наразі тривають консультації щодо планованих змін в Європейській комісії. Якщо вони отримають підтримку глави Єврокомісії Жана-Клода Юнкера і їх схвалить більшість євродепутатів і урядів країн ЄС, це буде означати кінець мрій Росії про монополізацію поставок в Європу газу балтійським маршрутом, який йде в обхід України.

Як повідомлялось, Литва і Данія планують узгоджувати свою позицію щодо Nord Stream 2 ("Північний потік"-2) і впливати на Єврокомісію для більш ретельного ставлення до проекту.

У Європейському парламенті 13 вересня закликали зупинити російський проект з будівництва газопроводу "Північний потік-2". При цьому лідер найбільшої політичної групи європейських народників Манфред Веббер (Німеччина) зауважив, що "Північний потік-2" є не економічним, а політичним проектом. 

Раніше уряд Данії підготував і направив на обговорення законопроект, який зможе заборонити будівництво газопроводу "Північний потік-2" через територіальні води країни.