МЗС України відреагувало на резолюцію Європарламенту щодо справ кримськотатарських лідерів

5 Жовтня 2017, 22:52

Україна високо цінує міжнародну підтримку України і вдячна Європарламенту за ухвалення резолюції з вимогою щодо негайного звільнення кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова та безумовного зняття всіх звинувачень з журналіста Миколи Семени. Про це йдеться у заяві МЗС України.

«Резолюція була підтримана усіма провідними політичними групами і стала вже другим у 2017 році документом, спрямованим на захист прав людини в Криму. Європарламент повною мірою поділяє оцінки України та міжнародного співтовариства, зокрема викладені у Доповіді Офісу Верховного комісара ООН з прав людини від 25 вересня 2017 року, щодо критичної ситуації з правами людини на окупованому півострові», – наголосили в заяві.

Також повідомляється, що в резолюції вимагається виконання Російською Федерацією проміжного рішення Міжнародного суду ООН у частині припинення незаконних переслідування кримськотатарського народу і відновлення діяльності Меджлісу.

«Європарламентарі закликають до накладення санкцій, зокрема замороження активів та візових обмежень, проти осіб, причетних до грубих порушень прав людини в Криму, у т.ч. відповідальних за неправомірне засудження Чийгоза, Умерова та Семени. Україна закликає міжнародне співтовариство посилювати тиск на державу-окупанта з метою припинення порушень прав людини в Криму та деокупації півострова», – зазначили в МЗС.

Як повідомлялося, 5 жовтня, Європарламент ухвалив резолюцію щодо справ кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова, а також журналіста Миколи Семени.