В ООН закликали Іспанію розслідувати випадки насильства під час референдуму в Каталонії

3 Жовтня 2017, 11:28

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн закликав владу Іспанії провести розслідування всіх випадків насильства, які сталися під час заворушень 1 жовтня, коли відбувся незаконний референдум за незалежність Каталонії. Про це повідомляється на сайті ООН.

"Я дуже стурбований насильством, що сталося у неділю в Каталонії. Надійшли повідомлення про сотні поранених. Я закликаю владу Іспанії провести ретельне незалежне і неупереджене розслідування всіх випадків насильства. Реакція поліції повинна бути завжди пропорційною…", – зазначив правозахисник.

Крім цього, він закликав Мадрид без зволікання дати згоду на візит до країни групи експертів ООН у галузі прав людини. За його словами, вихід із ситуації необхідно шукати за допомогою політичного діалогу при повній повазі до принципів демократії.

Нагадаємо, 1 жовтня, у Каталонії, автономній області на північному сході Іспанії, відбувся референдум за незалежність. Уряд Каталонії заявив, що за відокремлення від Іспанії висловилися 90% каталонців, а всього в голосуванні взяли участь близько 2,3 млн осіб. Іспанія вважає референдум незаконним, силовики намагалися йому перешкоджати, в результаті сутичок понад 800 людей отримали поранення.