У США запланували видворити майже дві третини дипломатів Куби – Reuters

3 Жовтня 2017, 10:03

Адміністрація Президента США Дональда Трампа планує видворити з країни дві третини дипломатичних представників Куби. Про це з посиланням на джерела в Конгресі повідомляє Reuters.

Очікується, що Державний департамент США оголосить рішення щодо дипломатичного персоналу Куби в вівторок, 3 жовтня. Однак, у держдепартаменті відмовилися коментувати план висилки.

Один з помічників конгресу повідомив, що адміністрація Трампа в вівторок планує розповісти про свою політику щодо Куби.

Це рішення безпосереднє пов’язане із заявою про те, що США скоротили свою дипломатичну присутність на Кубі більш ніж наполовину, через "акустичні атаки".

Як повідомлялося, 17 вересня Державний секретар США Рекс Тіллерсон заявив, що Сполучені Штати Америки розглядають питання про закриття свого посольства в столиці Куби, Гавані, через низку нез'ясованих інцидентів, які завдають шкоди здоров'ю американських державних службовців у тій країні.

На початку вересня Державний департамент США повідомив, що інциденти «акустичних атак» на американських дипломатів у Гавані продовжувались у серпні. Тоді Держдепартамент заявив, що слідство в цій справі за участю Федерального бюро розслідувань продовжується, і кожен з випадків вивчається після отримання нової інформації. До того часу було підтверджено, що вони мали вплив на здоров’я 19 американських державних службовців. Профспілка, яка представляє інтереси американських дипломатів, висловила занепокоєння з приводу серйозності симптомів «акустичного переслідування». Два американські дипломати в результаті атаки зазнали довготермінової шкоди для здоров’я, вони втратили слух і не змогли повернутися до праці на Кубі.

Крім того, Міністерство закордонних справ Канади повідомило, що у одного з канадських дипломатів, який працює на Кубі, виявлені ті ж симптоми таємничої втрати слуху, про які раніше завили американські дипломати.