ЛитПолУкрбриг носитиме ім’я відомого гетьмана

27 Вересня 2017, 17:12

Уряд схвалив присвоєння Литовсько-польсько-українській бригаді почесного імені гетьмана Костянтина Острозького. Відповідне розпорядження було ухвалене на засіданні Кабміну в середу, 27 вересня.

Уряд схвалив проект угоди з урядами Литви і Польщі про внесення відповідних змін в угоду від 19 вересня 2014 року про створення спільної військової частини і уповноважив міністра оборони Степана Полторака підписати його.

Згідно з документом, за згодою сторін командування і підрозділ бригади повинні бути готові до участі в міжнародних операціях, що відповідають принципам і нормам міжнародного права.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що таке рішення "створює правову базу для присвоєння спільній військовій частині почесного імені гетьмана Костянтина Острозького, підписання угоди забезпечить подальше зміцнення військового співробітництва і тривалих дружніх відносин між Україною, Польщею та Литвою".

Костянтин Острозький – видатний політичний, державний, військовий, церковний діяч. У битві під Оршею 1514 року об'єднані війська литовців, поляків, українців під командуванням гетьмана Острозького розгромили військо Московської держави.

Нагадаємо, у січні 2016 року в Польщі створили штаб багатонаціональної бригади «ЛитПолУкрбриг». Було домовлено, що в складі спільної бригади українські, литовські та польські військові братимуть участь у спільних навчаннях, а пізніше – в операціях. Управління «ЛитПолУкрбриг» базується у польському Любліні. Відповідну угоду підписали у вересні 2014 року.