У Вінницькій області вибухають склади з боєприпасами

26 Вересня 2017, 23:07

У селищі поблизу Вінниці відбуваються вибухи на складах з боєприпасами та зброєю. Про це Громадському повідомили місцеві жителі.

Повідомляється, що вибухи чутно на великій відстані від міста і помітно, як вибухають снаряди.

«Приблизно о 22 годині почули вибухи. В небі стояло червоне зарево. Міський голова міста Калинівка оголосив евакуацію, просив передати сусідам і знайомим, що треба їхати далі від складів. В Калинівці люди покидають місто, купа машин іде по київській трасі  в напрямку від складів», — розповіла мешканка Калинівки Лілія.

За попередньою інформацією, вибухи відбуваються на 48 арсеналі, військової частини А1119 у селищі Калинівка Вінницької області.

ЗМІ повідомляють, що наразі перекрито Київське шосе поблизу Вінниці.

Згодом заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк повідомив у Facebook, що близько години тому було отримано первинну інформацію від екіпажу повітряного судна авіакомпанії «Белавіа», яке прямувало за маршрутом Ларнака-Мінськ, про вибухи в Калинівці.

«Встановлено, що горять військові склади з боєприпасами. Наразі МІУ очікує уточнень від ГШ ЗСУ та командування ВПС України щодо зони обмежень польотів повітряних суден. Окремо, рішенням Украероцентру закрито повітряний простір в радіусі 50 км від зони загогорання, від поверхні до необмеженої висоти», – зазначив Лавренюк.

За його словами, «Південно-Західна залізниця», закрила рух в парному і непарному напрямку перегону Сосенка – Калинівка, ДН-3 Жмеринка.

«Вирішується питання про відправлення пожежних поїздів ПАТ «УЗ» та групи розмінування ДССТ до місця надзвичайної події. Ситуація яка склалася, в межах компетенції, перебуває на постійному контролі в керівництва МІУ», – додав посадовець.

Крім того, на інцидент відреагував начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко.

"Терміново виїхав з групою офіцерів ГШ до Калинівки – на місце надзвичайної ситуації", – написав він у Facebook.

Станом на 23.40

У МВС України повідомили, що за наказом т.в.о. голови Національної поліції України В’ячеслава Аброськіна по тривозі підняті працівники поліції Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей.

«Для координації діяльності усіх підрозділів поліції на місце події відряджено заступника глави Нацполіції Олександра Фацевича. Разом з ним до Вінницької області відбули працівники апарату Нацполіції», – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що на місці розгорнуто діяльність ситуаційного центру Вінницької обласної поліції – для евакуації людей із зони можливого ураження.

23.49

На сайті Вінницької міськради з’явилося оголошення для заспокоєння місцевих жителів:

«У місті Калинівка на складах озброєння та боєприпасів виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. Доводимо до вашого відома, що територія міста Вінниця в зону ураження наявних на зазначених складах боєприпасів не підпадає», – йдеться у повідомленні.

«Прохання зберігати спокій та займатися повсякденною діяльністю. Ситуація знаходиться під контролем обласної та міської влади», – додали у відділі з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності міськради.

00.31

У соцмережах повідомляють, що десятки автобусів здійснюють евакуацію населення мешканців Калинівки, Сальника та Павлівки.

«Пункт збору №1: площа біля калинівського технологічного технікуму.

Пункт збору №2: район й будинок культури.

Пункт збору №3: с. Сальник в будинку культури.

Пункт збору №4: в с. Павлівка в будинку культури.

Прохання мешканців організовано прибути до пунктів збору до моменту прибуття транспорту перебувати у сховищах», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 22 вересня під Маріуполем на складі боєприпасів почалися вибухи внаслідок пожежі. У Міноборони повідомили, що довелося евакуювати особовий склад військової частини. Тим часом в Оперативному командуванні «Південь» заявили, що пожежа і детонація боєприпасів не загрожують життю місцевих жителів і військовослужбовців ЗСУ. Згодом поліція за фактом пожежі та детонацією боєприпасів у військовій частині під Маріуполем порушила кримінальне провадження за статтею "Умисне знищення або пошкодження майна" Кримінального кодексу України.