США готові підтримати фінансування миротворчої місії ООН на Донбасі – Климпуш-Цинцадзе

13 Вересня 2017, 11:02

У США готові підтримати фінансування миротворців ООН на Донбасі попри наміри нинішньої адміністрації суттєво скоротити внески в організацію, в тому числі на миротворчі операції. Про це заявила віце-прем'єр-міністр України Іванна Климпуш-Цинцадзе за результатами проведених зустрічей у Вашингтоні (США).

"Думаю, що ми отримали чітке запевнення з боку США стосовно того, що Сполучені Штати готові зробити виключення зі свого правила, яке вони недавно запровадили щодо відмови від підтримки будь-яких миротворчих місій з боку ООН та їх оплати", – зазначила віце-прем'єр.

При цьому Климпуш-Цинцадзе зазначила, що у разі прийняття спільного рішення в Раді Безпеки ООН про введення миротворців на Донбас, Сполучені Штати "були б готові підтримати це фінансово".

Раніше президент Росії Владімір Путін заявив, що миротворці ООН на Донбасі можуть бути корисними для вирішення збройного конфлікту, але вони мають бути присутні лише на лінії розмежування сторін. Путін також наголосив, що це питання «не може бути вирішене без прямого контакту з представниками терористів «ДНР» та «ЛНР». Путін також повідомив, що доручив російському МЗС внести проект резолюції щодо миротворців на Донбасі на розгляд Ради безпеки ООН.

Тим часом у Міністерстві закордонних справ України вважають, що миротворці ООН справді можуть сприяти відновленню миру Донбасі, і нагадали, що ще у березні 2015 року президент України Петро Порошенко офіційно надіслав до ООН звернення щодо розгортання на території України миротворчої операції. Постійне представництво України в Нью-Йорку вже отримало доручення  провести відповідні консультації з делегаціями в Радбезі ООН.