РФ пропонує ввести миротворців на Донбас на півроку – ЗМІ

13 Вересня 2017, 08:33

РФ пропонує ввести миротворців ООН для захисту спостерігачів ОБСЄ на сході України на шість місяців після відводу військ і військової техніки від лінії зіткнення. Про це повідомляє "ТАСС", посилаючись на підготовлений Росією проект резолюції Ради Безпеки ООН.

"Росія підготувала проект резолюції Ради Безпеки ООН про створення озброєнної стрілецькою зброєю місії для захисту спостерігачів ОБСЄ на сході України на початковий період в шість місяців", – йдеться в повідомленні.

Згідно з документом, місія ООН зі сприяння охороні спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка здійснює цілодобовий моніторинг в зоні конфлікту, повинна бути заснована "після повного розведення сил і засобів сторін від фактично існуючої лінії зіткнення".

При цьому пропонується, щоб глава майбутньої місії доповідав безпосередньо генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу.

Крім того рекомендації генсека ООН щодо чисельності та національного складу майбутньої місії, а також її повноважень, повинні бути узгоджені "з урядом України і з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей", наголошується в проекті резолюції.

Нагадаємо, 5 вересня президент Росії Владімір Путін заявив, що миротворці ООН на Донбасі можуть бути корисними для вирішення збройного конфлікту, але вони мають бути присутні лише на лінії розмежування сторін. Путін також наголосив, що це питання «не може бути вирішене без прямого контакту з представниками терористів «ДНР» та «ЛНР». Путін також повідомив, що доручив російському МЗС внести проект резолюції щодо миротворців на Донбасі на розгляд Ради безпеки ООН.

Тим часом у Міністерстві закордонних справ України вважають, що миротворці ООН справді можуть сприяти відновленню миру Донбасі, але на всій його території до російського кордону. Постійне представництво України в Нью-Йорку вже отримало доручення  провести відповідні консультації з делегаціями в Радбезі ООН.

При цьому влада Польщі готова підтримати розміщення миротворців Організації Об'єднаних Націй (ООН) на Донбасі й активно залучитися до врегулювання ситуації на сході України як непостійний член Радбезу ООН з 1 січня 2018 року.