Польща готова підтримати ідею щодо розгортання миротворців ООН на Донбасі

12 Вересня 2017, 21:48
Влада Польщі готова підтримати розміщення миротворців Організації Об'єднаних Націй (ООН) на Донбасі й активно залучитися до врегулювання ситуації на сході України як непостійний член Радбезу ООН з 1 січня 2018 року. Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький, повідомляє польське зовнішньополітичне відомство.

"Польща віддавна задіяна в переговори щодо врегулювання конфлікту на сході України і підтримує ідею розміщення міжнародних сил ООН на території, яка потерпає від агресії та окупації", – йдеться у повідомленні МЗС Польщі.

За словами Ціхоцького, Польща готова активно втрутитися у переговорний процес щодо нормалізації ситуації на Донбасі.

"Україна як стратегічний партнер Польщі може розраховувати на нашу участь у процесі відновлення поваги до міжнародного ладу",- заявив Ціхоцький.

За його словами, Польща як непостійний член Радбезу ООН з 1 січня 2018 року усвідомлює свою відповідальність за "процес підготовки формату можливої місії в Україні".

Заступник глави МЗС РП також звернув увагу на необхідність забезпечення відповідних умов для роботи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України і потребу збільшення її активності.

У контексті двосторонньої співпраці сторони висловили готовність до проведення консультацій щодо нового закону про освіту в Україні.

Нагадаємо, 5 вересня президент Росії Владімір Путін заявив, що миротворці ООН на Донбасі можуть бути корисними для вирішення збройного конфлікту, але вони мають бути присутні лише на лінії розмежування сторін. Путін також наголосив, що це питання «не може бути вирішене без прямого контакту з представниками терористів «ДНР» та «ЛНР». Путін також повідомив, що доручив російському МЗС внести проект резолюції щодо миротворців на Донбасі на розгляд Ради безпеки ООН.

Тим часом у Міністерстві закордонних справ України вважають, що миротворці ООН справді можуть сприяти відновленню миру Донбасі, але на всій його території до російського кордону. Постійне представництво України в Нью-Йорку вже отримало доручення  провести відповідні консультації з делегаціями в Радбезі ООН.