Україна готова опрацювати питання розміщення миротворців ООН на Донбасі – МЗС

5 Вересня 2017, 14:10

У Міністерстві закордонних справ України взяли до уваги заяву президента РФ Владіміра Путіна щодо можливості розміщення миротворців ООН на Донбасі і вважають, що розгортання миротворчої операції ООН може сприяти відновленню миру та безпеки на Сході України. Про це йдеться в заяві МЗС.

У відомстві нагадали, що ще у березні 2015 року президент України Петро Порошенко офіційно надіслав до ООН звернення щодо розгортання на території України миротворчої операції, і цей лист був розповсюджений 2 квітня 2015 року як офіційний документ Ради безпеки ООН. 

"Метою такої операції мало б стати забезпечення тривалого миру в окремих районах Донецької і Луганської областей України на основі Мінських домовленостей та з дотриманням основоположних принципів і норм Статуту ООН з одночасним посиленням присутності СММ ОБСЄ", – зазначили в МЗС.

Як наголошується, Україна завжди відстоювала чітку позицію, що будь-яка міжнародна миротворча присутність має запроваджуватися за згодою та після вичерпних консультацій з українською стороною, передбачати виведення всіх окупаційних військ, а також їхньої зброї з території України. "У разі прийняття рішення про запровадження операції з підтримання миру (ОПМ), не може бути й мови про присутність військового чи іншого персоналу сторони-агресора на території України під виглядом миротворців, оскільки це суперечитиме базовим принципам миротворчої діяльності ООН. Рівною мірою не може йти мови про отримання згоди на проведення ОПМ від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічного забезпечення з боку РФ", – ідеться в заяві.

Заява Путіна, зазначають в МЗС, свідчить про "чергове намагання Росії як сторони конфлікту представити агресію внутрішньо-українським конфліктом та спотворити саму ідею та цілі запровадження миротворчої операції".

Водночас, як наголошується, Україна "як послідовний прихильник ініціативи розгортання миротворчої операції ООН на Донбасі" готова опрацьовувати це питання. У цьому зв’язку Постійне представництво України в Нью-Йорку отримало доручення  провести відповідні консультації з делегаціями в Радбезі ООН.

Зазначимо, що у вівторок, 5 вересня, президент РФ Владімір Путін заявив, що наявність миротворців ООН на Донбасі пішла би на користь вирішенню конфлікту на сході України, але вони мають перебувати на лінії розмежування "і ні на яких інших територіях".

Також Росія вирішила внести у Раду безпеки ООН резолюцію про розміщення миротворців ООН на лінії розмежування на Донбасі для забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко у вересні​ планує презентувати ідею введення миротворців на Донбас на сесії Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку.