Місія України в ООН у березні 2014-го отримувала інформацію з Криму від правоохоронців та журналістів

15 Серпня 2017, 16:14

Представництво України в ООН у березні 2014 року отримувало інформацію про події в Криму від МВС, прикордонників та незалежних журналістів. Про це під час допиту в суді повідомив колишній постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв, передає кореспондент Тижня.

"Від самого початку ми отримували інформацію про події на півострові від міліції, зокрема, від районних відділків. Вони нам повідомляли про те, як росіяни збирають сепаратистів, як працює російська пропаганда. У той же час, колеги з інших країн, які мали інформацію з супутникового спостереження, також ділилися нею з нами. Ще одним джерелом для нас стали незалежні журналісти, допоки вони мали змогу перебувати на території Криму. Уже в середині березня ми отримували аналітичну інформацію, зокрема, він Міноборони", – сказав Сергеєв.

Він також додав, що інформація про блокування стратегічних об'єктів його місія в ООН отримувала, зокрема, і від прикордонників. 

"Прикордонники нам повідомили про 14 бойових вертольотів, які перетнули український кордон, а також вхід російських кораблів (в українські води – Ред.). Також про переміщення літаків на аеродроми", – сказав він.

Сергеєв зазначив, що літаки з російськими військовими прибували до Криму зі сторони Керченської протоки з території Росії. 

"Тобто в березні збільшувалася кількість російських військових на території Криму. Службовці Чорноморського флоту РФ покидали територію своїх частин. Однак все це відбувалося без погодження з Україною, що трактується однозначно як акт військової агресії, про що українська місія наголошувала в ООН", – сказав Сергеєв.

Зазначимо, Оболонський районний суд Києва у вівторок, 15 серпня, продовжив розгляд справи по суті за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді. На цьому засіданні суд допитав екс-постпреда України при ООН Юрія Сергеєва, який був присутній на засіданні Радбезу ООН від 3 березня 2014 року, де постпред РФ при ООН Віталій Чуркін показав фотокопію листа Януковича до президента РФ Владіміра Путіна з проханням ввести війська в Україну.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура звинувачує екс-президента Віктора Януковича в державній зраді. У справі фігурує лист Януковича від 1 березня 2014 року до президента РФ Владіміра Путіна із проханням увести війська в Україну. У ГПУ вважають, що цей лист узаконив надання Путіну дозволу на використання російських військ в Україні, що сприяло анексії Криму та окупації частини Донбасу.

26 червня в Оболонському суді Києва відбулося перше засідання по суті щодо державної зради Януковича, 29 червня суд дав дозвіл на спеціальне судове провадження, оскільки Янукович не з'являється на засідання. У лютому 2014 року Янукович втік на територію РФ.