Лист Януковича був останньою ланкою для “пояснення” російської агресії в Криму – екс-постпред України в ООН

15 Серпня 2017, 15:34

Росії для пояснення своєї агресії в Криму в березні 2014 року не вистачало останньої ланки – про те, що начебто легітимна влада просить про допомогу. Про це під час допиту в суді сказав колишній постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв, передає кореспондент Тижня.

За його словами, на засіданні Ради безпеки ООН 1 березня Росія озвучувала аргументи про загрозу росіянам і російськомовному населенню в Криму.

"Для цього вони (росіяни – Ред.) знайшли Аксьонова (Сергій Аксьонов, незаконний глава Криму – Ред.), було його звернення про "допомогу", – сказав Сергеєв і додав, що це звернення також слугувало для прийняття Росією рішення про використання військ за кордоном.

Сергеєв зазначив, що представники країн на Радбезі 1 березня зауважували, що озвучені Росією причини нібито допомоги є надуманими, а Аксьонов не має жодного права просити допомоги в інших країн.

"Однак 3 березня Росія сама скликала Радбез і сформувала порядок денний. На засіданні Чуркін (Віталій Чуркін, тоді був постпредом Росії в ООН – Ред.) розповідав про "бендерівців, які хочуть атакувати крим". Тому, на думку Чуркіна, дії росіян на піврострові були законні. А далі росіяни дістали лист Януковича і зацитували його. На відміну від листа Аксьонова, звернення Януковича не лише зачитали, але й надали йому офіційного статусу – статус офіційного документа Ради безпеки", – пояснив Сергеєв.

"Така формула існує. Таким чином статус зовсім інший. Він був поширений серед членів Ради безпеки як офіційний документ", – сказав він.

Сергєєв нагадав, що, відповідаючи на питання журналістів про це звернення, тодішній представник Франції в ООН Жерар Аро сказав, що "документ не фальшивий – фальшивий президент (Віктор Янукович – Ред.)".

"Для нас було питання, як ставитися до цього листа. Для нас він не мав юридичної сили, однак РФ використовувала цей лист для пояснення своєї позиції. Я спростовував те, що Янукович є президентом і має право на звернення до ООН", – сказав Сергеєв. Він також додав, що вперше лист з'явився 3 березня 2014-го. А представник РФ Чуркін продемонстрував на засіданні фотокопію оригіналу.

Після завершення допиту Юрія Сергеєва суд закрив засідання, наступне призначили на 10:00 17 серпня.

Зазначимо, Оболонський районний суд Києва у вівторок, 15 серпня, продовжив розгляд справи по суті за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді. На цьому засіданні суд допитав екс-постпреда України при ООН Юрія Сергеєва, який був присутній на засіданні Радбезу ООН від 3 березня 2014 року, де постпред РФ при ООН Віталій Чуркін показав фотокопію листа Януковича до президента РФ Владіміра Путіна з проханням ввести війська в Україну.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура звинувачує екс-президента Віктора Януковича в державній зраді. У справі фігурує лист Януковича від 1 березня 2014 року до президента РФ Владіміра Путіна із проханням увести війська в Україну. У ГПУ вважають, що цей лист узаконив надання Путіну дозволу на використання російських військ в Україні, що сприяло анексії Криму та окупації частини Донбасу.

26 червня в Оболонському суді Києва відбулося перше засідання по суті щодо державної зради Януковича, 29 червня суд дав дозвіл на спеціальне судове провадження, оскільки Янукович не з'являється на засідання. У лютому 2014 року Янукович втік на територію РФ.