У Генштабі прокоментували рішення Путіна щодо об’єднання систем ППО Росії та Білорусі

12 Серпня 2017, 11:39

Речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов закликав не хвилюватися через внесення президентом РФ Владіміром Путіним в Державну Думу проекту федерального закону, який дозволить Росії використовувати ППО на кордонах Білорусі з Євросоюзом і Україною.

"Хочу відразу заспокоїти наших глядачів. Питання стосується чисто технічного напрацювання цього документа", – сказав Селезньов в ефірі Радіо Свобода.

Він пояснив, що починаючи з 2009 року, Союзна держава Білорусі і Російської Федерації здійснює загальний контроль за повітряним простором над територією двох держав. Що стосується контролю за повітряним простором над територією Білорусі, то цим займаються відповідні підрозділи ППО Збройних сил Республіки Білорусь.

"Щоб адаптувати документ, зафіксований в 2009 році, президент Росії подав протокольне доручення, щоб привести його у відповідність до сучасних реалій", – зазначив представник Генштабу.

"Що стосується позиції Збройних сил України, то Повітряні сили ЗСУ виконують завдання виключно в повітряному просторі нашої країни. Тому немає причин кому-небудь хвилюватися, що ми можемо мати клопоти, пов'язані з цим документом", – заявив він.

Селезньов також повідомив, що в минулому році Збройні сили України провели низку стратегічних командно-штабних навчань, в ході яких відпрацьовувалися різні варіанти застосування ЗСУ в рамках реагування на будь-які випадки і факти агресії з боку можливого противника.

"Навчання показали рівень готовності ЗСУ для відбиття агресії на будь-якому з напрямів", – запевнив Селезньов.

Представник Генштабу додав, що в цьому році планується проведення відповідних навчань у вересні.

Нагадаємо, 11 серпня стало відомо, що президент РФ Владімір Путін вніс на ратифікацію в Держдуму протокол щодо спільної з Білоруссю охорони зовнішнього кордону та створення Єдиної регіональної системи протиповітряної оборони двох країн.

Зазначимо, що з 14 по 20 вересня будуть проходити російсько-білоруські навчання "Захід-2017", які виклакали значне занепокоєння у багатьох країн.  Так, за твердженням литовської розвідки, "цілком імовірно, що кількість учасників навчань буде значно більшою, а в сценарії буде закладений збройний конфлікт з НАТО",  а США вирішили збільшити кількість винищувачів у Литві під час самих навчань. 

Також міністр оборони України Степан Полторак не виключає можливості провокацій з боку Російської Федерації під час російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017".

До того ж у НАТО заявили, що російські військові навчання у Білорусі можуть виявитися "троянським конем", зазначивши, що під виглядом навчань Росія може залишити там завезену військову техніку.