США і Росія загострили боротьбу за поставки газу в Європу – FT

4 Серпня 2017, 13:23

Коли президент США Трамп, виголошуючи промову в Польщі, пообіцявши збільшити експорт американського природного газу в Європу, натовп аплодував йому. Подібна реакція повинна була стривожити керівництво "Газпрому", пише Financial Times

"Це знаменує ескалацію в битві за поставки газу на престижний європейський ринок", – пишуть вони.

На перший погляд, в цьому змаганні у Газпрома сильніша позиція: він має переваги, граючи "на своєму полі", у нього колосальні запаси і низькі витрати на видобуток, а прокачування по газопроводах набагато дешевше, ніж скраплення газу, його доставка по морю і повторна газифікація, йдеться в статті.

Але надходження американського газу до Європи набуває більш помітний політичний відтінок, продовжують автори. Нові санкції, накладені США на Росію, можуть безпосередньо торкнутися експортних трубопроводів.

"Санкції США загострили боротьбу, особливо якщо вони торкнуться газопроводу "Північний потік-2", який ще будується. Це налякало російських політиків, які активно рекламують свою здатність забезпечувати Європу дешевим газом", – пишуть автори.

Але у результаті, якщо ринок газу в Європі стане більш гнучким, а конкуренція зросте, ціни можуть знизитися. "Можливо, в результаті це може стати єдиною американо-російської битвою, в якій переможуть європейські споживачі", – підсумовує видання.

Нагадаємо, як писало агенство Reuters, російська "Роснефть" та норвезька Statoil нафтогазові компанії знайшли спосіб обійти санкції США, запроваджені в 2014 році, і не зупиняти роботу з розвідки і видобутку нетрадиційної нафти в Росії.