Санкції США проти Росії зачеплять вісім проектів за участю компаній ЄС

25 Липня 2017, 11:48

Вісім проектів за участю європейських компаній можуть постраждати від нових санкцій США щодо Росії. Про це у вівторок, 25 липня, пише  інтернет-видання Euractiv з посиланням на неназваного офіційного представника ЄС.

Законодавство каратиме будь-яку компанію, яка працює не тільки сфері розробки, але й модернізації та підтримки проектів, пов'язаних з Росією в енергетичному секторі. Це буде підводити будь-яку європейську компанію, пов'язану з російськими трубопроводами, під дію американського закону.

"Під нове законодавство США може потрапити будь-яка європейська компанія, яка займається російськими трубопроводами в Європі. "Це було б жорстоко", – сказав один чиновник ЄС.

Повідомляється, що Єврокомісія підготувала перелік із восьми проектів, на які вплине пом'якшений варіант законопроекту після інтенсивного тиску дипломатів ЄС у Вашингтоні. Euractiv назває цей список проектів за участю європейських та російських компаній.

Він включає Baltic LNG (Schell і "Газпром"), "Блакитний потік" (Eni і "Газпром"), нафтопровід "Каспійський трубопровідний консорціум" (Shell, Eni і "Роснефть"), "Північний потік" (європейські компанії і Газпром), "Північний потік-2" (європейські компанії і Газпром), розширення "Сахалін-2" (Shell і Газпром); родовище Шах-Деніз і Південно-Кавказький трубопровід (ВР та Лукойл), родовище Zhor Field (BP, Eni і Роснефть).

Після голосування в Конгресі США, яке відбудеться у вівторок, 25 липня, Єврокомісія на наступний день обговорить свою реакцію.

Нагадаємо, у Європейському союзі спостерігають за підготовкою нових американських санкцій проти Росії з деякою стурбованістю в перспективі щодо незалежності і безпеки енергетичного постачання ЄС.