В ООН закликали вирішити конфлікт в Єрусалимі до п’ятниці

25 Липня 2017, 09:55

Спецпредставник ООН на Близькому Сході Микола Младенов 24 липня закликав вирішити конфлікт навколо Храмової гори в Єрусалимі до найближчої п'ятниці. 

Він застеріг, якщо не вирішити цю ситуацію до нової п'ятничної молитви, то вона може ще більше загостритися.

Младенов також наголосив, що для запобігання ескалації насильства необхідно якомога швидше знайти рішення конфлікту. 

"Якщо нинішня криза не буде вирішена до нового циклу п'ятничної молитви, зросте загроза ескалації на місці подій", – зауважив Младенов.

На думку спецпосланця ООН, конфліктна ситуація може мати "потенційно катастрофічні наслідки далеко за межами стін Старого міста (Єрусалиму. – Ред.)".

Як повідомлялось, 21 липня у Єрусалимі під час акцій протесту проти нових заходів безпеки, введених Ізраїлем на Храмовій горі загинув один палестинський араб, більше 30 отримали поранення.

Нагадаємо, що увечері 20 липня неподалік від Храмової гори відбулися зіткнення поліції з палестинцями, які кидали в правоохоронців каміння та пляшки. Одна з причин зіткнень – рішення поліції від 16 липня встановити металодетектори на підходах до Храмовій горі. 

Воно було ухвалено після того, як минулої п'ятниці троє невідомих відкрили вогонь по поліцейських в Єрусалимі, у результаті загинули двоє та було поранено одного правоохоронця. Атака сталася недалеко від Храмової гори, яка вважається священним місцем як для мусульман, так і для іудеїв.