Сейм Польщі ухвалив реформу Верховного суду попри критику ЄС, поляки вийшли на масові протести

21 Липня 2017, 08:36

Сейм Польщі 20 липня більшістю голосів ухвалив закон про Верховний суд, який є частиною судової реформи. У четвер, 20 липня, за доопрацьовану версію законопроекту віддали свої голоси 235 членів нижньої палати польського парламенту, передає інформагенція AFP. Проти проголосували 192 депутати Сейму, ще 23 – утрималися. Плани судової реформи спричинили різку критику з боку ЄС та тривалі акції протесту в самій Польщі.

Минулого тижня було ухвалено суперечливий законопроект, що передбачає реформування Національної судової ради, однак президент країни Анджей Дуда поки не підписав його та запропонував внести зміни.

За новим законопроектом, Верховний суд підпорядкують мін'юсту, а керівник міністерства отримає право призначати голів апеляційних та окружних судів самостійно, не радячись із представниками органів правосуддя. За законопроект ще мають проголосувати в Сенаті, де більшість теж у правлячої партії "Право і справедливість" (ПіС). Для набуття чинності його також має підписати президент Польщі. У ПіС стверджують, що завдяки реформі судової системи сподіваються покращити ефективність роботи судів, у тому числі й у боротьбі з корупцією. Натомість критики та Брюссель вважають це ліквідацією верховенства права та демонтажем незалежності судової гілки влади.

Європейська Комісія закликала Польщу не проводити анонсовану судову реформу, інакше Варшава ризикує наразитися на дисциплінарні кроки з боку ЄС вже у найближчому майбутньому. За словами першого віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса, пропоновані закони "збільшують систематичні загрози верховенству права" та "знищать решту незалежності судової гілки влади", підпорядкувавши судочинство "під цілковитий політичний контроль уряду".

Після ухвалення закону десятки тисяч поляків вийшли на акції протесту. За даними організаторів масових акцій протесту, у Варшаві у них взяли участь близько 50 тисяч осіб. Такі самі цифри наводить мерія польської столиці, натомість у поліції стверджують, що протестувальників у Варшаві було близько 14 тисяч, інформує dpa. Крім того, десятки тисяч осіб вийшли на вулиці в інших польських містах, зокрема, у Кракові та Познані.

Учасники демонстрацій, зокрема, вимагали від президента країни Анджея Дуди ветувати ухвалений поки лише нижньою палатою парламенту законопроект, який передбачає звільнення усіх нинішніх суддів Веховного суду та призначення міністром юстиції виконувачів обов'язків на їхнє місце. Згодом, як передбачає законопроект, Національна судова рада має затвердити новий склад Верховного суду, який буде запропонований мін'юстом.

Демонстрації у четвер стали одними з наймасштабніших виступів проти правлячої польської націонал-консервативної партії "Право та справедливість" (ПіС) з моменту її приходу до влади у 2015 році, уточнює Reuters. Демонстранти скандували, зокрема, "Вільна Польша, європейська!". "Ми не дозволимо їм топтати європейські цінності. Ми не дозволимо собі бути виштовхнутими з Європейського Союзу", – заявив, виступаючи перед протестувальниками, лідер опозиційної Польської народної партії (PSL) Владислав Косиняк-Камиш. Натомість в уряді Польщі заявили, що не піддадуться на "тиск". "Нас не залякають польські та закордонні захисники інтересів еліти", – заявила у четвер ввечері голова уряду країни Беата Шидло.