У Литві за шпигунство засудили росіянина на 10 років

7 Липня 2017, 17:56

Вільнюський окружний суд засудив громадянина Росії Ніколая Філіпченко на десять років за шпигунство. Про це повідомляє портал Delfi.

За даними влади Литви, 40-річний росіянин є співробітником ФСБ. Він користувався фальшивими документами і неодноразово незаконно перетинав кордон Литви.

«Філіпченко є одним з членів організованої групи, яку суд визнав винною в найсерйозніших злочинах проти незалежності та конституційного порядку Литви», – заявив прокурор.

За даними слідства, Філіпченко разом з іншими учасниками організованої групи намагався завербувати працівників департаменту охорони керівництва Литви, щоб вони встановили прослуховуючий обладнання в кабінетах влади країни, в тому числі в робочому кабінеті президента Далі Грібаускайте. Також він купував необхідну йому інформацію. Прокуратура Литви просила засудити Філіпченко до 10,5 років позбавлення волі.

Філіпченко не визнав свою провину і відмовився давати свідчення під час судового розгляду. Росіянина затримали у квітні 2015 року. 

Нагадаємо, в Естонії Харюський повітовий суд засудив до п'яти років тюрми 30-річного громадянина Росії Артьома Зінченка за незаконну співпрацю з військовою розвідкою РФ