У ЄС схвалили нові правила контролю на зовнішніх кордонах

3 Липня 2017, 16:46

На зовнішніх кордонах Євросоюзу почне працювати єдина система контролю в'їзду-виїзду, відповідний законопроект отримав політичну підтримку Європарламенту і Ради ЄС, повідомила в понеділок 3 липня, Єврокомісія.

Система, робота над якою велася з квітня минулого року, буде реєструвати дані про в'їзд і виїзд громадян країн, що не входять в ЄС, під час перетину зовнішніх кордонів союзу. Як наголошується в комюніке, "це дозволить краще контролювати легальні короткострокові поїздки (громадян третіх країн в ЄС), виявляти тих, хто незаконно затрималися і допоможе загальній модернізації управління зовнішніми кордонами ЄС".

"Система в'їзду-виїзду разом з Європейською системою інформації і дозволу поїздок (ETIAS) сприятиме посиленню контролю зовнішніх кордонів і внутрішньої безпеки", – йдеться в комюніке.

Це черговий крок у подальшому посиленні контролю зовнішніх кордонів, зроблений Брюсселем на тлі міграційного кризи і зростання терористичної загрози. Раніше були введені систематичний контроль всіх, хто перетинає зовнішню кордон, в тому числі громадян ЄС, а також розпочато створення Європейської прикордонної і берегової охорони в допомогу національним прикордонним службам країн ЄС, межі яких збігаються з зовнішніми кордонами союзу.

Обговорення документа продовжиться на технічному рівні між Європарламентом і Радою ЄС, перш ніж вони спільно схвалять остаточний текст.

Раніше посли країн-членів Євросоюзу схвалили проект директиви ЄС про створення автоматичної системи реєстрації в'їзду-виїзду громадян третіх країн у Шенгенську зону.