Посол США висловилася про новий конкурс на посади у Верховному суді

29 Червня 2017, 13:07

У четвер, 29 червня, посол США в Україні Марі Йованович заявила, що якщо нинішні кандидати в Верховний суд не відповідають критеріям доброчесності, то потрібен новий конкурс.

"Я хотіла б відзначити, що критично важливо, щоб люди, які будуть обрані, відповідали найвищим професійним і моральним стандартам, і зараз, я так розумію, комісія шукає 120 кандидатів. Але я думаю, що з нашої точки зору і точки зору інших зацікавлених, якщо 120 кандидатів, які мають найвищі моральні якості і є найбільш кваліфікованими, не можуть бути знайдені в цьому раунді (конкурсу – ред.), то можливо нам потрібен другий раунд ", – сказала політик.

Йованович також наголосила, що судді Верховного суду призначаються на все життя, і прийняте рішення про їх призначення не може бути скасовано.

Нагадаємо, понад 600 претендентів у судді оновленого Верховного суду України взяли участь у анонімному тестуванні на предмет фахових знань,101 кандитат провалив конкурс. Під час тестування кандидатів до Верховного Суду виявили факти шахрайства. Деякі претенденти отримали іспит по власних справах.

23 січня НАБУ розпочало відбор суддів до Верховного Суду України. Відповідно до змін до Конституції в частині правосуддя, які набули чинності 30 вересня 2016 року, вищим судом України має стати створений заново Верховний Суд  у складі не більше, ніж 200 суддів. Натомість Вищий господарський, Вищий адміністративний та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ  ліквідуються.