Тринадцять країн ЄС вирішили виступити проти “Північного потоку-2”

26 Червня 2017, 19:00

Тринадцять країн Євросоюзу підтримали пропозицію наділити офіційних осіб ЄС правом вести переговори з Росією з приводу заперечень щодо газопроводу "Північний потік-2", який будується з Росії до Німеччини і пройде в обхід України.

Як повідомляє Reuters, під час неформальної дискусії серед міністрів енергетики Євросоюзу, до складу якого входять 28 країн, вони виступили проти будівництва трубопроводу "Північний потік-2", за яким Росія зможе перекачувати більше газу від російського Балтійського узбережжя до Німеччини.

Як очікується, країни ЄС восени повинні проголосувати за мандат, який уповноважує представників Європейської комісії правом виступати на переговорах з Росією від імені блоку в цілому. Німеччина, основний вигодонабувач від трубопроводу, розглядає його як чисто комерційний проект. Канцлер Ангела Меркель минулого тижня говорила, що не бачить ніякої ролі для Єврокомісії в переговорах про "Північний потік-2".

План відображає розбіжності всередині ЄС щодо того, як вести бізнес з Росією, поставки з якою покривають третину газових потреб ЄС, незважаючи на санкції проти Москви в зв'язку з її військовим вторгненням на Україну. У приватному порядку чиновники ЄС висловили сподівання, що прямі переговори з Росією призведуть до відстрочки проекту до 2019 року, що позбавить Газпром важелів на переговорах по транзитних тарифах для України, через яку проходять всі основні шляхи поставок газу в Європу. Німеччина, Австрія і Франція, де є фірми, які співпрацюють з Газпромом, відмовилися взяти слово в понеділок під час дебатів.

Нагадаємо, голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв закликав США накласти санкції на учасників проекту "Північний потік-2".

Як повідомлялось, в проекті з будівництва газопроводу беруть участь п'ять європейських компаній (французька Engie, австрійська OMV, британо-нідерландська Royal Dutch Shell і німецькі Uniper і Wintershall), які, зі слів еколога і активістки Євгєнії Чирикової, "з якоїсь загадкової причини належать "Газпрому".