Луценко повідомив про затримання головреда видання “Страна.ua”

22 Червня 2017, 23:03

У Києві затримали головного редактора видання «Страна.ua» Ігоря Гужву, який вимагав гроші за нерозміщення компромату на політика. Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

«Добрехався, нарешті, до правди. За матеріалами ДФС і прокуратури м. Києва поліцією затримано І. Гужву, який вимагав і отримав 10 тис доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів на діючого політика», – написав Луценко.

Він також запевнив, що у слідства є відео та аудіо докази, а також опублікував фото з місця затримання.

Раніше ввечері 22 червня заступниця головреда "Страна.ua" Світлана Крюкова повідомила, що в редакції видання проходить обшук.

«У редакції "Страна.ua" обшук. Наш ньюс-рум в одну кімнату окупували працівники СБУ. Близько 15-20 чоловік. Будівля бізнес-центру закрита на вході. Усередині три працівники редакції і кролик, в тому числі, головний редактор Ігор Гужва», – зазначила Крюкова.

Пізніше сам Гужва заявив, що справа сфабрикована, а політик, про якого йде мова – нардеп від Радикальної партії Дмитро Лінько. "Кілька місяців тому до нас приходили люди від Лінька. Пропонували 20 тисяч доларів, щоб ми зняли один матеріал. Ми відмовилися. Відтоді нам і намагаються шити кримінальну справу", – заявив Гужва.

Уранці стало відомо, що Гужву відвезли в головне управління поліції Києва на Володимирській, 15.

Як відомо, Гужва раніше був головредом видання «Вєсті». Він переконував, що запуск газети "Вєсті" та інших проектів фінансувався за рахунок позикових коштів, імена кредиторів він не розкривав. Учасники ж ринку неодноразово називали серед можливих інвесторів лідера громадського руху "Український вибір", екс-голову адміністрації президента Леоніда Кучми Віктора Медведчука. Гужва цю інформацію заперечував. У липні 2015 року Гужва продав свою частку в медіа-холдингу "Вєсті" і залишив пост головного редактора. Також нагадаємо, що податківці підозрюювали Гужву в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн.

4 серпня 2015 року Шевченківський райсуд Києва визнав  Гужву винним в ухиленні від сплати податків і призначив міру запобіжного заходу у вигляді внесення застави у розмірі понад 1 млн 35 тис. грн.

Згідно з рішенням суду Ігор Гужва не мав права відлучатися з Києва, був зобов'язаний повідомляти про свої пересування та про зміну місця роботи слідчих, а також був зобов'язаний здати правоохоронцям свої паспорти. Ці обмеження мали діяти протягом двох місяців – до 1 жовтня 2015 року. 7 серпня 2015 року Ігор Гужва вніс заставу і здав слідчому закордонний паспорт. 28 вересня 2015 року Шевченківський районний суд міста Києва продовжив на два місяці, до 28 листопада, строк обмеження Ігоря Гужви в пересуванні. Згодом цей строк ще раз продовжували.

Із січня 2016 року кримінальна справа за обвинуваченням Ігоря Гужви в ухиленні від сплати податків розглядається в Шевченківському районному суді міста Києва.

14 березня 2017 року прокурор заявив у судовому засіданні клопотання про поновлення запобіжного заходу, а саме – обмеження в пересуванні Ігоря Гужви. Суд відклав розгляд справи через відсутність викликаного на засідання свідка – судового експерта.