Рада прийняла за основу доопрацьований законопроект про Конституційний суд

22 Червня 2017, 11:21

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону про Конституційний суд України (6427-д). Відповідне рішення підтримали 231 народний депутат.

8 червня Рада відправила цей законопроект на доопрацювання в профільний комітет з питань правової політики і правосуддя.

Згідно з проектом закону, до складу Конституційного суду входять 18 суддів: по шестеро суддів призначають президент України, Верховна Рада і з'їзд суддів України. Разом з тим, КС отримає повноваження на здійснення конституційних проваджень за умови вступу в повноваження не менше двох третин суддів.

Він передбачає, що в складі КС України діють Велика палата, два сенати і шість колегій. Вони діють як Конституційний суд в межах, визначених цим документом.

Як ідеться у висновку комітету, в доопрацьованому законопроекті удосконалено конкурсні засади відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України, як загальні, так і в частині діяльності Комітету, до предмета відання якого належать питання правового статусу Конституційного Суду України; виключено положення про необхідність сплати збору за подання конституційної скарги суб’єктами, які її подають; узгоджено з нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення приписи Законопроекту щодо відповідальності за порушення порядку проведення пленарних засідань у Конституційному Суді України тощо.

Законопроект, аналогічний попередньому ("Про Конституційний суд України" (№5336-1)), 11 квітня Верховна Рада України відхилила під час розгляду в другому читанні.

Як повідомлялося, 2 червня 2016 року Верховна Рада остаточно ухвалила проект змін до Конституції у частині правосуддя. Без ухвалення цих змін до Конституції не зміг би запрацювати ухвалений того ж дня за основу та в цілому законопроект «Про судоустрій і статус суддів».