Оператор “Північного потоку-2” шукає гроші в Китаї через санкції США – ЗМІ

22 Червня 2017, 09:55

Оператор будівництва газопроводу "Північний потік – 2" компанія Nord Stream 2 AG провела попередні консультації з китайськими банками. Про це повідомляють російські "Ведомости" з посиланням на джерело, близьке до одного з учасників проекту.

На консультаціях обговорювалася можливість залучення довгострокового фінансування для реалізації проекту. Інформацію про це газеті підтвердив федеральний чиновник.

Російський газовий монополіст "Газпром" спочатку надав гарантії на всю вартість будівництва "Північного потоку-2", що близько 9,5 млрд евро. Планується, що європейські партнери Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper і Wintershall отримають частки в проекті. Але за останньою угодою вони готові в рівних долях надати 4,75 млрд евро у вигляді довгострокових кредитів. 

Санкції США, які вже ухвалені сенатом, спрямовані на інвестиції в окремі енергетичні проекти, нафтогазовий сектор та трубопровідну інфраструктуру РФ. Санкції, зокрема, дають президенту США право вводити обмежувальні заходи проти компаній, які вклали понад $1 млн в будівництво Росією експортних трубопроводів або надали для цих цілей обладнання, в тому числі в лізинг, технології та послуги.

Нагадаємо, голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв закликав США накласти санкції на учасників проекту "Північний потік-2".

Як повідомлялось, в проекті з будівництва газопроводу беруть участь п'ять європейських компаній (французька Engie, австрійська OMV, британо-нідерландська Royal Dutch Shell і німецькі Uniper і Wintershall), які, зі слів еколога і активістки Євгєнії Чирикової, "з якоїсь загадкової причини належать "Газпрому".