Подання на п’ятьох нардепів: САП готова розкрити таємницю слідства і надати Раді необхідні докази

21 Червня 2017, 22:40

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі можуть розкрити таємницю слідства і надати необхідні матеріали Верховній Раді для ухвалення рішення щодо позбавлення недоторканності п'ятьох народних депутатів, яких підозрюють у корупції. Про це повідомив керівник САП Назар Холодницький.

Він подякував генеральному прокурору Юрію Луценку за оперативне погодження та внесення до Верховної Ради України подань САП про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів.

«Тепер справа за парламентарями – вони мають надати згоду на те, щоби вищевказані народні депутати перевірили на власному досвіді дію законів, які вони розроблять та приймають для всіх громадян України. Сподіваюсь, що Верховна Рада України дасть згоду на притягнення до кримінальної відповідальності своїх колег та однопартійців для проведення об’єктивного та повного досудового розслідування за ознаками ймовірних корупційних злочинів», – зазначив Холодницький.

Він також нагадав, що, згідно із ст. 481 Кримінального процесуального кодексу України, письмове повідомлення про підозру народному депутату здійснює Генеральний прокурор України.

«Притягнення до кримінальної відповідальності парламентарів за наявності достатніх доказів для підозри відбувається після отримання на це відповідної згоди Верховної Ради. Необхідне для цього подання до Верховної Ради вносить Генеральний прокурор України. Прокурори – процесуальні керівники САП готові дати дозвіл на розкриття таємниці слідства в достатньому обсязі та надати необхідні матеріали депутатам для прийняття виваженого рішення, а я готовий особисто представити позицію слідства в Комітеті з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України і в залі парламенту», – наголосив Холодницький.

Нагадаємо, в середу, 21 червня, генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про спрямування до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт нардепів Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгена Дейдея та Борислава Розенблата.

Згодом прес-секретар спікера парламенту Андрія Парубія Андрій Ковальов заявив, що подання про притягнення до кримінальної відповідальності п'ятьох народних депутатів надійшли у Верховну Раду. За його словами, надійшло також подання про притягнення до кримінальної відповідальності Максима Полякова.