У ГПУ розповіли, в яких злочинах підозрюють Кусюка

13 Червня 2017, 23:50

Колишній командир київського «Беркута» Сергій Кусюк підозрюється у видачі автоматів з бойовими патронами своїм підлеглим під час Євромайдану, а також у наданні наказів на знищення цих автоматів та документації щодо зброї на базі «Беркуту» на Червонозоряному проспекті в Києві. Про це повідомив начальник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк.

Зазначимо, що Кусюк підозрюється в керівництві розгону студентів 30 листопада 2013 року на Майдані, в цій справі він проходить ще із двома своїми заступниками та чотирма командирами роти київського «Беркуту». За цим епізодом Кусюк оголошений в розшук.

Також він є підозрюваним в спробі розгону мітингувальників 25 листопада 2013 року біля Кабінету міністрів. 10-11 грудня 2013 року він керував штурмом Майдану, тоді, щоправда, було віддано наказ припинити штурм.

Дивіться також: З’явилося відео, як екс-командир "Беркуту" Кусюк керує розгоном мітингу в Москві

Також полковник Кусюк є підозрюваним в організації розстрілів 20 лютого 2014 року. Його бачили в будівлі управління МВС в місті Києві на вулиці Володимирській вранці 20 лютого 2014-го року перед розстрілами мітингувальників. Саме на Володимирській був оперативний штаб силовиків. Звідти пізніше вийшов командир роти київського «Беркуту» Дмитро Садовник, котрий зафіксований через якийсь час вже на Інститутській серед беркутівців із автоматами.

За даними ГПУ, Кусюка разом з частиною його підлеглих вивезли в напрямку Миколаєва 23 лютого 2014 року. Де він перебуває — прокуратурі наразі достовірно невідомо. ГПУ надіслала запит щодо його видачі Росії, але досі не отримала жодної інформації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що серед російських силовиків, які розганяли антикорупційний мітинг в Москві 12 червня, помітили екс-командира Беркута Сергія Кусюка, який підозрюється в масових вбивствах і ховається від правосуддя на території РФ.

12 червня в День Росії по всій країні пройшли акції протесту проти корупції. У Москві і Санкт-Петербурзі вони пройшли в місцях, не узгоджених з владою. У Москві затримали 750 осіб, в Петербурзі – близько 600.Серед затриманих – один з лідерів опозиції Алєксєй Навальний, якого затримали в під'їзді його будинку ще перед початком мітингів. Його заарештували на 30 діб за заклики до участі в несанкціонованій акції протесту.