Литва наполягатиме на блокуванні “Північного потоку-2” — Грібаускайте

9 Червня 2017, 19:31

Литва допоможе Україні в блокуванні ініціатив Росії щодо розширення газопроводу «Північний потік-2». Про це заявила президент Литви Даля Грібаускайте.

Україна, Польща і країни Балтії заявляють, що проект «Північний потік-2» посилить залежність Євросоюзу від газу "Газпрому". Газопровід також знизить значимість України як транзитної країни, а це завдасть удару по українському уряду. Ці питання в п'ятницю, 9 червня, в Харкові Грібаускайте обговорила з президентом України Петром Порошенком.

"Україна достатньо відкрито просить допомоги в блокуванні різних питань, пов'язаних з цим проектом, і ми, без сумніву, робили це до сих пір", – сказала Грібаускайте.

"Ми ставимося критично, і очевидно, що будемо оцінювати цей проект в більшій мірі як політичний, ніж як економічний", – наголосила вона.

"Північний потік-2" – це проект магістрального газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море, потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік. Газопровід має бути готовий до кінця 2019-го року; в тому ж році Росія планує припинити транспортування газопроводами, що проходять територією України. Польща, країни Балтії та Україна виступають проти цього проекту. Раніше також повідомлялося, що Данія хоче залишити за собою право заблокувати "Північний потік-2".