Іспанія запропонувала Великій Британії відновити переговори щодо Гібралтару

7 Червня 2017, 09:27

Іспанія запропонувала Великій Британії відновити переговори щодо можливого спільного суверенітету над  Гібралтаром. Про це заявив глава МЗС Іспанії Альфонсо Дастіс.

"У світлі Brexit і тих збитків, які він здатний нанести Гібралтару і сусідньому з ним іспанському округу Кампо де Гібралтар, Іспанія запропонувала Великій Британії відновити переговори щодо Гібралтару і на основі справедливої ​​і чесної ініціативи розробити режим спільного суверенітету, що дозволило б продовжити поширення законодавства Євросоюзу на Гібралтар", – сказав він.

Глава іспанської дипломатії зазначив, що до переговорів мають бути включені представники Гібралтару. Дастіс нагадав про міжнародний юридичний статус Гібралтару: "Мова йде про британську колонію, про територію, що не має автономії, яка фігурує в списку територій, що підлягають деколонізації. ООН неодноразово вказувала, що така деколонізація повинна бути досягнута шляхом переговорів між Великобританією і Іспанією, а саме до цього прагне Іспанія ".

"З нашого боку запропоновано розпочати переговори, ми не хочемо і не можемо нав'язувати їх. Наше запрошення до діалогу залишається в силі і зараз. Разом з тим, Європейська Рада вже затвердила основні напрямки переговорів щодо Brexit. В них чітко сказано, що вихід Великої Британії з ЄС тягне за собою також виключення Гібралтару і як тільки Велика Британія покине Євросоюз, до території Гібралтару буде застосований жоден договір між ЄС і Лондоном, якщо не буде укладено відповідну угоду між Королівством Іспанії та Сполученим Королівством", – резюмував Дастіс.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що уряд має намір розробити "найкраще з можливих рішень" на переговорах про вихід з ЄС спільно з урядом британського ексклава Гібралтар.