На Одещині прокуратура за допомогою водолазів довела розкрадання очисних спорудах

2 Червня 2017, 23:23

Слідчі прокуратури Одеської області здійснюють досудове розслідування заволодіння групою осіб бюджетними коштами при будівництві системи очистки стічних вод на об’єкті «Глибоководний випуск» в акваторії Чорного моря. Про це повідомили в прес-службі Одеської обласної прокуратури з посиланням на прокурора Олега Жученка.

"Протягом 2010-2015 років злочинна група осіб, що зловживала службовим становищем та користувалась підробленими документами, завищила вартість матеріалів та обсягів робіт при спорудженні об'єкта. Також велася цілеспрямована судова тяжба, з позовами до державних установ зверталися представники підконтрольних підприємств щодо відшкодування «неіснуючих» витрат за рахунок бюджету", – зазначили в прокуратурі.

Читайте також: У зоні АТО силовики викрили керівників вугільного підприємства на розкраданні коштів

Крім того, задокументовано вчинення замаху на заволодіння 320 мільйонами гривень. Для дослідження обставин злочинної діяльності у травні 2017 року проведено масштабну спецоперацію за участю понад 150 правоохоронців. Здобуто підтвердження кримінальних діянь, за ознаками яких повідомлено про підозру 11 фігурантам справи. Фахівці-водолази засвідчили, що частина трубопроводу знаходиться у відкритому котловані, не покрита необхідною піщано-гранітною сумішшю, що передбачено проектом, і не готова до експлуатації.

Зокрема, повідомлено про підозру п'ятьом затриманим особам, причетним до злочинних оборудок з бюджетними коштами. В тому числі колишньому очільнику управління капітального будівництва Одеської облдержадміністрації, двом його заступникам, а також співучаснику злочинної групи і колишньому директору підконтрольної фірми.

Крім того, направлено підозри організатору всієї злочинної схеми – екс-депутату Одеської міськради, трьом колишнім директорам підконтрольних підприємств та особі, яка здійснювала операції з незаконно отриманими коштами, та очільнику інвестиційно-договірного відділу ОДА.

Слідче управління облпрокуратури звернулося до суду з клопотанням про надання дозволу на обрання запобіжного заходу стосовно групи підозрюваних у вигляді тримання під вартою.

Раніше двох посадовців Одеського НПЗ оголосили в розшук у справі про розкрадання за "схемою Курченка".