ГПУ виявила низку порушень щодо виконання покарань, не пов’язаних із позбавленням волі

2 Червня 2017, 16:50

Генеральна прокуратура України провела перевірки та виявила численні порушення вимог законодавства з питань виконання покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. Про це повідомили в прес-службі ГПУ.

Згідно з повідомленням, перевірки здійснювало управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи Генеральної прокуратури України.

Читайте також: ГПУ скерувала до суду обвинувальні акти стосовно п’яти екс-депутатів Верховної Ради Криму

«Під час проведення перевірок у підрозділах пробації встановлено суттєві та системні порушення Закону України «Про пробацію», Кримінально-виконавчого кодексу України, Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» та інших нормативних документів. Так, виявлено факти відсутності належного впливу на поведінку засуджених, невиконання заходів щодо підготовки до реалізації пробаційних програм, неналежного ведення соціально-виховної роботи із засудженими, їхньої підготовки до звільнення з установ виконання покарань», – йдеться у повідомленні.

Водночас встановлено невідповідність вимогам законодавства стану роботи з особами, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільненими від відбування покарання з випробуванням, вкрай низьку ефективність роботи із запобігання вчиненню кримінальних правопорушень особами, які перебувають на обліку.

Читайте також: У ГПУ вважають неприйнятними зміни до Кримінального процесуального кодексу

Також повідомляється, що в порушення вимог ст. 27 Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» керівництвом міжрегіональних підрозділів Державної кримінально-виконавчої служби України не вживаються заходи, спрямовані на здійснення належного відомчого контролю за діяльністю вказаних підрозділів.

«За результатами прокурорських перевірок з метою усунення виявлених порушень законності внесено понад 300 документів реагування, зареєстровано 61 кримінальне провадження. Визначено шляхи вирішення актуальних проблемних питань щодо виконання кримінального покарання у виді штрафу, здійснення відповідної діяльності щодо осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання з установ позбавлення та обмеження волі», – повідомили в ГПУ.