Легалізувати добровольців. Де в Україні бійців добробатів визнали учасниками бойових дій

1 Червня 2017, 18:18

Київська міська рада 1 червня проголосувала за рішення про надання офіційного статусу бійцям добровольчих батальйонів, які захищали територіальну цілісність і суверенітет України на Донбасі. Документ прирівнює добровольців до учасників бойових дій в столиці. Мер Віталій Кличко доручив створити робочу групу, яка опрацює необхідні зміни.

Перед цим під Київрадою мітингували близько ста представників націоналістичних організацій із закликом офіційно визнати бійців добровольчих батальйонів учасниками бойових дій на Донбасі. Між мітингувальниками та правоохоронцями сталася бійка, проте нікого не затримали.

Зазначимо, що ще 7 квітня 2015 року Верховна Рада визнала добровольців та низку інших категорій учасниками бойових дій. Закон передбачає право на встановлення статусу учасника бойових дій особам, які брали участь в АТО у складі добровольчих формувань територіальної оборони, що були створені державними чи громадськими організаціями і в подальшому були включені до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України чи Національної гвардії України.

Абсолютна більшість обласних рад упродовж 2015-2017 років визнали добровольців учасниками бойових дій та ухвалили звернутися з таким проханням до вищого керівництва держави.

1) 9 жовтня 2015 року Івано-Франківська обласна рада одноголосно ухвалила рішення "Про статус бійців добровольчих батальйонів у зоні АТО на Сході України". Рішення передбачає "визнати учасниками бойових дій бійців добровольчих батальйонів, які були створені або самоорганізувалися, та брали участь в АТО, але в подальшому не були включені до ЗСУ, МВС, Національної гвардії та інших офіційних військових формувань…". Також сесія прийняла звернення до Президента, глави уряду та парламенту з пропозицією офіційно визнати бійців добровольчих формувань у зоні АТО учасниками бойових дій. 

2) 31 травня 2016 року депутати Тернопільської обласної ради прийняли до розгляду звернення громадських організацій щодо визнання добровольців АТО учасниками бойових дій.

Своїм рішенням облрада доручила облдержадміністрації розробити та подати на чергове пленарне засідання сесії проект відповідного рішення. На виконання рішення сесії обласної ради в облдержадміністрації створили комісію щодо надання статусу учасника бойових дій усім добровольцям. 20 жовтня розпочався прийом документів для встановлення статусу учасника бойових дій.

3) 1 червня 2016 року Хмельницька обласна рада звернулася до Верховної Ради з проханням визнати бійців добровольчих формувань учасниками бойових дій. Таким чином, депутати підтримали відповідну ініціативу громадських організацій.

4) 15 червня 2016 року Дніпропетровська обласна рада ухвалила рішення про визнання бійців добровольчих формувань, жителів області, що не входять до Збройних сил України, на регіональному рівні та вирішила створити комісію із надання їм статусу бійців-добровольців АТО.  Крім того, облрада вирішила звернутись до Верховної Ради з пропозицією законодавчого врегулювання процедури встановлення статусу, обсягу соціальних пільг та гарантій для учасників добровольчих формувань.

5) 17 червня 2016 року депутати Одеської обласної ради на регіональному рівні визнали бійців добровольчих формувань учасниками бойових дій та ветеранами війни. Також депутати ухвалили звернутися до Верховної Ради та Кабміну з клопотанням про внесення відповідних змін до законодавства. Питання про офіційне визнання добровольців було внесено у порядок денний під тиском кількох десятків активістів. Вони спершу пікетували під будівлею облради, а потім прорвалися всередину і блокували трибуну.

6) 23 червня 2016 року депутати Харківської обласної ради проголосували за звернення до Кабміну та Верховної Ради щодо оформлення на законодавчому рівні правового статусу добровольців, які брали безпосередню участь у бойових діях у зоні антитерористичної операції.

7) 14 липня 2016 року депутати Волинської обласної ради ухвалили рішення про звернення до президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів про надання статусу учасників бойових дій, інвалідів війни воїнам добровольчих батальйонів.

8) 26 липня 2016 року на засіданні Чернігівської обласної ради депутати ухвалили звернення до президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо спрощення механізму надання статусу учасника бойових дій бійцям добровольчих формувань.

9) 28 липня 2016 року під час сесії Чернівецької облради депутати підтримали пропозицію надання пільг добровольцям на надання їм статусу учасників АТО. У зверненні йшлося про те, що депутати вимагають визнання на рівні України бійців-добровольців російсько-української війни учасниками бойових дій. А також осіб, які отримали поранення безпосередньо під час виконання бойових завдань – інвалідами війни.

10) 12 серпня 2016 року депутати Сумської обласної ради направили звернення до президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів щодо визнання добровольців АТО, які не були включені до складу ЗСУ, МВС чи Нацгвардії, учасниками бойових дій.

11) 26 серпня 2016 року Кіровоградська обласна рада визнала добровольців учасниками бойових дій. Депутати підтримали проект рішення про звернення до вищого керівництва держави щодо внесення змін до чинного законодавства в частині визнання учасниками бойових дій бійців добровольчих батальйонів та інших військових формувань, які не входили до складу ЗСУ, СБУ, прикордонних військ, підрозділів МВС.

12) 13 вересня 2016 року депутати Львівської облради прийняли рішення «Про визнання бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України». Згідно із документом, бійці-добровольці, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України із числа мешканців Львівської області, зможуть отримати одноразову грошову допомогу з обласного бюджету в розмірі 3 тисячі гривень Окрім того, при Львівській обласній раді утворюється відповідна комісія з визнання бійців-добровольців АТО.

13) 20 вересня 2016 року Запорізька обласна рада ухвалила рішення про визнання бійців добровольчих формувань, що не входять до складу Збройних сил України, на регіональному рівні та вирішила створити комісію із надання їм статусу бійців-добровольців. Окрім того, облрада вирішила звернутись до Верховної Ради з пропозицією законодавчого врегулювання процедури встановлення статусу, обсягу соціальних пільг та гарантій для учасників добровольчих формувань.

14) 29 вересня 2016 року Полтавська обласна рада ухвалила рішення визнати добровольцями осіб, з числа мешканців області, які перебували або перебувають у складі добровольчих формувань, які не ввійшли до складу ЗСУ, МВС, Нацгвардії тощо, але брали участь в АТО. Депутати звернулися до Верховної Ради України щодо встановлення справедливості та визнання добровольців АТО учасниками бойових дій.

15) 30 вересня 2016 року Вінницька обласна рада ухвалили рішення про встановлення справедливості та визнання добровольців АТО учасниками бойових дій. Депутати наполягли на внесенні змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” у частині визнання учасниками бойових дій осіб, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

16) 8 грудня 2016 року Миколаївська обласна рада ухвалили рішення про визнання добровольців, які брали участь у бойових діях в зоні АТО, учасниками бойових дій та надання їм пільг, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Депутати також ухвалили звернутися до Верховної Ради України щодо надання добровольцям відповідного статусу на державному рівні.

17) 16 грудня 2016 року депутати Черкаської обласної ради звернулися до президента з проханням визнати добровольців учасниками АТО. Також на їхню думку, треба законодавчо розрізнити статус учасника бойових дій та статус учасників АТО, а також врегулювати питання надання їм пільг. Крім цього, було запропоновано прийняти рішення про легалізацію статусу добровольців безпосередньо в Черкаській області.

18) 23 грудня 2016 року на сесії Рівненської обласної ради було прийняте рішення про надання статусу учасників бойових дій бійцям добровольчих батальйонів з числа мешканців області. Для цього створили спеціальну комісію з представників РОДА, учасників АТО, громадських активістів. Рішення про присвоєння статусу комісія прийматиме на основі поданих добровольцями документів, що підтверджують їх участь у бойових діях.

19) 25 грудня 2016 року на сесії Херсонської обласної ради депутати одностайно визнали добровольців, які брали участь у бойових діях в зоні АТО, учасниками бойових дій та проголосували за надання їм пільг, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

20) 1 березня 2017 року Житомирська обласна рада вирішила визнати бійцями-добровольцями, які брали участь у війні на Донбасі, осіб із числа мешканців Житомирської області, які перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань у зоні АТО, але в подальшому не увійшли до складу силових структур. Також депутати звернулися Верховної Ради України з пропозицією законодавчого врегулювання цього питання.

Відтак, питання про визнання добровольців не піднімалося лише у Київській та Закарпатській обласних радах, не враховуючи окуповані території.