NYT розкрило схеми організації Росією антиукраїнських протестів в Європі

29 Травня 2017, 14:41

Американське видання New York Times опублікувало розслідування щодо того, як Росія влаштовувала антинатівські та антиукраїнські протести в європейських країнах, таких як Польща та Чехія. У матеріалі розповідається про співпрацю Ладислава Касуки, "жебрака, чеського сталініста", з Александром Усовським – "письменником, що народилися в Білорусі та агітує за російський націоналізм, та є ідеологічним найманцем в тіньовій битві за серця і розуми між Росією і Заходом". 

У статті, зокрема, розповідається про те, як Усовський дав Касукі 300 євро на прапори і іншу атрибутику для протестної демонстрації в чеській столиці Празі. Так, одного дня, працюючи на своєму комп'ютері на антизахідну діатрибу для чеського сайту, Ладислав Касука отримав повідомлення у Facebook, у яких йому пропонувалися гроші за організацію вуличних акцій протесту. Чоловік вирішив, що гроші підуть на добру справу – зупинити поширення НАТО і капіталістичних західних шляхів в колишніх комуністичних країнах Східної Європи, положення, які збігаються з його поглядами, тому він прийняв пропозицію. Увесь процес організації протестів відбувався через соцмережі. Загалом Касука отримав 1500 євро грошових переказів улітку 2014 року. 

"Про співпрацю Касуки з Усовським вперше стало відомо разом з партією електронних листів, повідомлень Facebook і інших даних, вкрадених українськими хакерами з комп'ютера Усовського. Вони дають рідкісну можливість поглянути на нижню ланку особливо мутного аспекту російської стратегії впливу: на активістів-фрілансерів, що просувають свою програму за кордоном, але отримують підтримку від російських олігархів та інших наближених до Кремля, але не від самої російської держави ", – йдеться в матеріалі.

"Усовський був зосереджений на маргінальних політичних гравцях Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини, і його зусилля здебільшого не принесли плодів, – повідомляється далі. – Протести, організовані Касукою і іншими, залучили лише невелику кількість людей. Проросійські веб-сайти, створенню яких сприяв Усовський, зазнали провалу. Польського політика Матеуша Піскорського, з яким він підтримував контакт, заарештували в минулому році за підозрою в шпигунстві на Росію".

"Здається, ніщо з цього не збентежило Усівського, який як і раніше відправляв дикі плани і докладні бюджети потенційним покровителям з Москви на початку цього року, – йдеться в статті. – Його комунікації наочно демонструють російські мислення, амбіції і розчарування. Особливо примітно його взаємодія з офісом Костянтина Малофєєва, націоналіста-мільярдера, який постраждав від російських санкцій у зв'язку з підтримкою проросійських сил на сході України ".

"Після того, як Усовському вдалося організувати тільки крихітні демонстрації в Празі, Варшаві та інших містах, асистент Малофєєва зажадав у жовтні 2014 року, щоб Усівський надав "чіткий, конкретний і реалістичний план приходу до влади проросійських сил", – розповідає Хіггінс.

Варто зазначити, що Малофєєв відмовився від інтерв'ю, а його прес-секретар, Надія Новоселова, сказала, що мільярдер і його співробітники не мали нічого спільного з Усовським.

У статті розповідається, що, судячи з вкраденої хакерами листування, Малофєєв спочатку надав Усівського 100 тисяч євро на фінансування "підготовчого етапу" його роботи в Західній Європі, а потім збайдужів до його амбіціям і нереалістичним планам. Отримавши відмову від Малофєєва, Усівський звернувся до інших росіянам, зокрема, в Російський інститут стратегічних досліджень, "очолюваний колишнім офіцером розвідки", і до Костянтину Затуліну, "дотримується жорсткої лінії члену російського парламенту"