Активісти зафіксували на Донбасі сучасні російські комплекси ППО

29 Травня 2017, 14:04

На Донбасі, у зоні проведення антитерористичної операції, бойовики незаконних збройних формувань активно використовують комплекси протиповітряної оборони, які їм постачають з Росії, про це йдеться у розслідуванні Міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm.

За їхніми даними, на Донбасі зафіксовано комплект підсистеми управління ППО тактичної ланки «Барнаул-Т», який прийняли на озброєння Збройних Сил Росії лише у 2009 році. Кіберволонтери уточнили, що управління системою протиповітряної оборони здійснюють кадрові російські військовослужбовці.

Крім того, українські волонтери також знайшли докази використання бойовиками зенітно-ракетного комплексу «Тор». 

InformNapalm ідентифікували дві замасковані бойові машини ЗРК «Тор» (імовірно, 9А331-1 «Тор-М1») та залишки стріляної зенітної ракети. Вперше російський ЗРК «Тор» помітили на окупованому Донбасі 20 січня 2015 року в місті Шахтарськ Донецької області.

Нагадаємо, 7 березня на суді в Гаазі Росія заявила, що бойовики на Донбасі викопали зброю з шахт. 

Як повідомлялося, 29 травня голова Верховної Ради України Андрій Парубій на засіданні Парламентської асамблеї НАТО заявив, що Росія має намір, а за деякими даними вже розмістила, на території окупованого Криму ядерне озброєння.