Китай закликав США відновити переговори з КНДР і відмовитись від санкцій

24 Травня 2017, 13:06

Китай закликав до відновлення переговорів з Північною Кореєю і відкинув спроби США та їх союзників запровадити більш жорсткі санкції Ради безпеки ООН щодо Пхеньяна через ракетні та ядерні випробування.

«Необхідність діалогу дуже сильна. Немає причин, через які діалог неможливий в нинішній ситуації. Це потребує політичної волі», – сказав журналістам в Нью-Йорку посол Китаю в ООН Лю Цзеі.

За його словами, кожен крок на шляху до послаблення напруженості на Корейському півострові має бути досягнуто через діалог.

Китай є головним торговельним партнером та союзником Пхеньяна і має право вето щодо резолюцій Ради безпеки ООН.

Посол США в ООН Ніккі Гейлі заявила, що переговорів не буде доти, доки Північна Корея не припинить свої ядерні випробування.

Сполучені Штати, Франція і Великобританія закликали Раду безпеки посилити і, можливо, збільшити санкції щодо Пхеньяна у відповідь на низку випробувань балістичних ракет цього року, останній з яких був здійснений 21 травня.

Тим часом посол ООН в Китаї сказав, що його країна спочатку хоче побачити повне реалізацію тих шести резолюцій ООН про санкції, які вже були ухвалені стосовно Північної Кореї.

Нагадаємо, на початку квітня президент США Дональд Трамп заявив, що його країна має намір вирішити "проблему" Північної Кореї або з допомогою Китаю, або самостійно. Тоді голова КНР Сі Цзіньпін відповів, що китайська сторона виступає за мирне врегулювання ситуації на Корейському півострові і виключно політичними засобами.

Згодом відбулась зустріч двох лідерів, одним з результатів якої стала домовленість про відстрочення на 100 днів введення санкцій проти китайських компаній, які співпрацюють з урядом Північної Кореї.