У Туреччині засудили підозрюваного у вбивстві російського пілота Су-24

22 Травня 2017, 12:59

Турецького пілота Алпарслана Челіка, головного фігуранта справи про вбивство російського пілота збитого Су-24, засудили до п'яти років в'язниці. Про це повідомляє видання Hurriet. Суд постановив, що він порушив закон про носіння зброї.

Крім Челіка, вироки отримали ще три людини – двоє з них по півтора року в'язниці, ще одного засудили до 10 місяців ув'язнення. Розслідування справи про вбивство російського пілота, в якому зізнався Челік, все ще триває.

Нагадаємо, 24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили на кордоні з Сирією російський бомбардувальник Су-24. Пілоти катапультувалися, проте командира літака Олєга Пєшкова розстріляли з землі під час спуску на парашуті. Другий пілот врятувався і був евакуйований. Відповідальність за вбивство Пєшкова взяв на себе польовий командир Альпарслан Челік. Він поширив заяву про те, що разом зі своїм підлеглими розстріляв пілота.

Після цього інциденту відносини Росії і Туреччини різко погіршилися. Росія ввела щодо Туреччини обмеження, зокрема, заборонивши ввезення низки продовольчих товарів і скасувавши чартерні перевезення та безвізовий режим. 

3 квітня суд Туреччини заарештував Альпарслана Челіка – людину, яка взяла на себе відповідальність за вбивство одного з пілотів. У травні стало відомо, що турецькі правоохоронці зняли з нього обвинувачення. Також Туреччина заарештувала двох пілотів, які збили російський СУ-24. Один із них нібито брав участь у спробі державного перевороту.