Турчинов пояснив, чому заборона російських соцмереж не є наступом на свободу слова

16 Травня 2017, 19:11

Заборона російських соціальних мереж не є наступом на свободу слова, а Україну необхідно захищати, в тому числі в інформаційному плані. Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Ви знаєте, коли я підписував указ про мобілізацію, були ті, хто йшли добровольцями, не чекаючи повістки з військкомату, а були ті, хто купували собі довідки і йшли в суд оскаржити указ. Я розумію, що і в цьому випадку будуть такі, хто буде кричати, що це наступ на свободу слова, але ніякого наступу на свободу слова тут немає. Ми просто захищаємо з вами нашу країну, не тільки на полі бою, а й від інформаційної та кібернетичної агресії ", – наголосив Турчинов.

Він також зазначив, що в Україні дійсно існували серйозні проблеми із забезпеченням інформаційної безпеки, які влада зараз намагається виправити.

"Дійсно, є проблема, наприклад, деякі директори шкіл дзвонять і питають, що їм робити, тому що вони використовують "ВКонтакте" освітні програми. Тобто, завдяки допомозі наших російських "друзів", а реально жорстоких цинічних агресорів, ми вже починаємо виховувати своїх дітей", – зазначив секретар РНБО.

Він згоден з думкою про те, що такі заходи потрібно було вводити ще раніше, але зараз до цього питання підійшли системно, все проаналізували і прийняли відповідне рішення.

Читайте також: Яндекс, Mail.Ru, Однокласники і ВКонтакте відреагували на українські санкції

Як повідомлялося, 16 травня президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). Указ набуває чинності в день опублікування.

Серед компаній, які потрапили під дію санкцій, зазначені російські ресурси "Mail.ru", "Яндекс", "ВКонтакте" і "Однокласники", а також низка російських банків, авіакомпаній і ЗМІ: РЕН ТВ, НТВ ПЛЮС, РБК, ТНТ, "Первый канал". Загалом у списку санкцій України 1 228 фізичних осіб та 468 юридичних.