Кабмін втретє продовжив надзвичайний стан в енергетиці

11 Травня 2017, 13:00

Кабінет міністрів України продовжив термін дії надзвичайних заходів на ринку електричної енергії, введених три місяці тому, ще на один місяць.

"Потрібно продовжувати (заходи), тому що повинні приймати оперативні управлінські рішення: ми управляємо системою не в штатному режимі, на превеликий жаль. Але і це випробування ми пройдемо, хто б нам не заважав", – заявив прем'єр Володимир Гройсман на засіданні уряду в четвер.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик зазначив, що введення надзвичайних заходів дозволило заощадити 1,7 млн ​​тонн вугілля і збільшити його запаси на складах до 2,2 млн тонн, що відповідає рівню запасів восени 2016 року – перед початком опалювального сезону.

Насалик також повідомив, що завдяки запровадженим заходам внесок атомної енергетики в виробленні електроенергії в Україні в квітні досяг 62,5%, а в минулу неділю був встановлений абсолютний рекорд – 68% в порівнянні з 47% в травні минулого року.

Нагадаємо, 15 лютого Кабінет міністрів України ввів надзвичайний стан в сфері енергетики. Причиною стало блокування активістами поставок вугілля з непідконтрольних територій Донбасу. Через місяць, 15 березня, Рада національної безпеки і оборони України за екстреному засіданні після виступу президента Петра Порошенка підтримала тимчасове повне припинення транспортного сполучення з окупованими територіями Донбасу. 

У квітні п'ять теплоелектростанцій зупинили роботу для накопичення запасів вугілля: Придніпровська, Трипільська, Зміївська Криворізька та Слов'янська.