Порошенко обговорив з Тіллерсоном підрив автівки СММ ОБСЄ на Донбасі

23 Квітня 2017, 21:56

Президент України Петро Порошенко у неділю, 23 квітня, провів телефонну розмову з Державним секретарем Сполучених Штатів Америки Рексом Тіллерсоном, повідомили у прес-службі глави Української держави. 

Зазначається, що Порошенко висловив співчуття рідним та близьким американського представника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, загиблого внаслідок підриву патруля на окупованій території, а також засудив усі форми постійного перешкоджання бойовиками роботі СММ ОБСЄ.

«Президент України запропонував активізувати розгляд питання про розміщення на Донбасі міжнародного миротворчого контингенту під егідою ООН», – йдеться у повідомленні.

За інформацією, співрозмовники обговорили підсумки телефонної розмови у Нормандському форматі 18 квітня та результати американо-російських переговорів у Москві 12 квітня. Порошенко висловив вдячність за тверду та непохитну позицію США за підтримку нашої держави на засадах принципу «нічого про Україну без України».

Окрім того, сторони висловили занепокоєння у зв'язку з небезпечним розвитком ситуації на Донбасі і відзначили важливість виконання Росією Мінських домовленостей, передусім їх безпекових елементів.

Повідомляється, що глава Української держави закликав до збереження єдиного міжнародного фронту в політиці санкцій щодо Російської Федерації до повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. Було обговорено питання зміцнення стратегічного партнерства між Україною та США та графік двосторонніх контактів, у тому числі на найвищому рівні.

Як повідомлялося, загиблий на Донбасі внаслідок підриву автівки член патруля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ був громадянином США.

Нагадаємо, 23 квітня під час патрулювання у районі окупованого села Пришиб Луганської області підірвався на міні автомобіль СММ ОБСЄ. Один працівник місії загинув, ще двоє отримали поранення. Українська сторона СЦКК заявила, що у зазначений час режим припинення вогню дотримувався як з української сторони, так із боку НЗФ ОРЛО. У міністерстві закордонних справ України заявили, що підрив автомобіля свідчить про наміри Росії «та її маріонеток» залякати спостерігачів ОБСЄ. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав ретельно розслідувати трагічний інцидент. Окрім того, на трагічну подію відреагували у штабі АТО та наголосили, що звинувачення керівників ОРДіЛО щодо диверсійних дій ЗСУ, внаслідок яких загинув представник СММ ОБСЄ, є безпідставними.