У поліції пояснили, чому харківські екс-беркутівці досі залишаються на службі

20 Квітня 2017, 15:47

Колишні працівники харківського спецпідрозділу "Беркут" Андрій Хандрикін і Володимир Ріяко, обвинувачені в злочинах проти активістів і журналістів під час Євромайдану, пройшли атестацію і продовжують службу в батальйоні поліції особливого призначення. Про це повідомив старший фахівець відділу комунікацій ГУ Нацполіціі в Харківській області Олексій Свиридов в відеокоментарі, поширеному в четвер.

"Зазначені працівники пройшли переатестацію на загальних підставах і відповідно до висновків атестаційних комісій призначені на посади поліцейських в батальйоні поліції особливого призначення, де продовжують перебувати на службі", – сказав він.

Він нагадав, що українське законодавство передбачає презумпцію невинності: особа вважається невинуватою і не може бути покараною, доки її провина не визнана судом.

"Їхню подальшу долю вирішить суд і ми виконаємо це рішення відповідно до чинного законодавства", – підкреслив Свиридов.

Напередодні Громадське повідомило, що екс-працівники харківського спецпідрозділу «Беркут» Андрій Хандрикін та Володимир Ріяко  досі працюють в харківському управлінні Нацполіції попри те, що перебувають в статусі обвинувачених. 

Справа проти Хандрикіна передана до суду слідчими управління спецрозслідувань ГПУ. Його звинувачують у катуванні учасників Майдану (стаття 127, частина 2), карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років. Хандрикін є фігурантом епізоду 20 січня 2014 року на вулиці Грушевського, де було побито на колонаді на вході в стадіон Лобановського двох учасників Майдану, відтак «беркутівці» їх зняли з цієї колонади, роздягли, знущались, а потім одягли в інший одяг і доправили в райвідділ, суд потерпілих до кримінальної відповідальності вирішив не притягати.

Також у цій справі в статусі обвинувачених проходять ще двоє екс-працівників харківського «беркуту» — Владислав Мастега та Артем Войлоков. Вони обидва уже будучи в статусі обвинувачених виїхали до Росії 11 квітня через прикордонний пункт пропуску Гоптівка, що в Харківський області. 14 квітня з’явилось відео, на якому вони ще з двома обвинуваченими екс-беркутівцями харківського управління стверджували, що в Україні їм перебувати небезпечно.

Справа проти Ріяки теж уже передана до суду. Ріяко єдиний залишився в Україні із трьох фігурантів справи про побиття журналістів Громадського 28 січня 2015 року на міліцейському пункті «Пісочин» в Харківській області. 

Ще двоє фігурантів цієї справи Олександр Костюк та Віталій Гончаренко теж виїхали з України. Костюк 11 квітня, а Гончаренко 9 квітня також через пункт пропуску Гоптівка. Вони двоє теж фігурують на відео разом з Войлоком і Мастегою.