Туск назвав виклик у прокуратуру Польщі частиною політичної кампанії

20 Квітня 2017, 12:54

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що вважає виклик на допит в прокуратуру Варшави частиною політичної кампанії, передає Reuters.

"Я не сумніваюся, що це елемент політичної кампанії. Автори навіть цього не приховують", – сказав Туск журналістам перед від'їздом до Варшави.

Туск у середу, 19 квітня, вісім годин свідчив в рамках розслідування справи про зв'язки екс-керівництва військової контррозвідки Польщі (SKW) з іноземними спецслужбами, зокрема, з російською ФСБ, без згоди на те влади країни. 

Агенсво нагадує, що 59-річний чиновник ЄС є колишнім головою польської "Громадянської платформи", яка наразі є найбільшою опозиційною партією, і заклятим суперником Ярослава Качинського, голови правлячої євроскептичної партії "Права і справедливість". Прокурори, які викликали Туска для дачі показань, знаходяться під безпосереднім контролем провладної пратії.

Туск сказав пізніше, що йому законом заборонили надавати будь-які подробиці про розслідування. "Я приїхав сюди через повагу до польської держави", – сказав він.

Він додав, що посилатиметься на недоторканність як президента Європейської Ради, якщо відчує, що прокурори намагаються унеможливити виконання ним обов'язків у Брюсселі. "Я сподіваюся, що цього не станеться, але якщо це станеться, я не буду вагатися", – сказав він.

Cпочатку слухання у варшавській прокуратурі було призначено на 15 березня, однак Дональд Туск не міг тоді свідчити у зв’язку з участю в сесії Європейського парламенту.

Нагадаємо, 7 березня 2016 року у Варшаві розпочалося повторне розслідування Смоленської катастрофи. Міноборони Польщі оприлюднило відеозапис зустрічі колишнього прем'єра країни Дональда Туска з російським президентом Владіміром Путіним і Сєргієм Шойгу, який обіймав у той час посаду голови МНС, в день Смоленської катастрофи. Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив, що записи розмов Туска і Путіна в день Смоленської катастрофи суперечать підсумкам розслідування.

21 березня 2017 року Міноборони Польщі звинуватило Туска в злочинній бездіяльності у справі щодо Смоленської катастрофи. Мацеревич заявив, що голова Євроради заключив з Путіним нелегальну угоду на шкоду Польщі і повинен за це відповісти.