В Єврокомісії різко відреагували на намір Туреччини повернути смертну кару

18 Квітня 2017, 16:35

В Єврокомісії взяли до відома підсумки референдуму в Туреччині і висновки міжнародних спостерігачів, включаючи місію БДІПЛ-ОБСЄ (Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини/Організація з безпеки і співробітництва в Європі). Про це на брифінгу у вівторок, 18 квітня, заявив в Брюсселі офіційний представник ЄК Маргарітіс Схінас.

"З огляду на доповіді спостерігачів, на конституційні наслідки і результати голосування, ми закликаємо турецьку владу ретельно продумати наступні етапи. Ми просимо їх шукати найбільш широкий національний консенсус в рамках висновків з цього референдуму", – сказав прес-секретар.

На питання про можливість проведення в Туреччині референдуму з питання застосування смертної кари прес-секретар заявив: "Зайве повторювати те, що знають все: це та "червона лінія", яка, можна сказати, "найчервоніша з усіх "червоних ліній". Демократія, основоположні права, права людини, право на справедливий судовий розгляд – все це не підлягає обговоренню".

"Ми безповоротно відкидаємо смертну кару, що, дійсно, є однією з головних підвалин європейських цінностей, самої суті того, чим є Європейський союз", – пояснив Схінас.

На його думку, повернення Анкари до питання про смертну кару "стало б дуже ясним сигналом Туреччини, що означає, що вона не бажає приєднуватися до європейської сім'ї".

Він повідомив, що ЄС розраховує на прояв стриманості учасниками політичного процесу і на прозоре розслідування заяв опозиції про порушення під час голосування. Схінас послався на слова голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера про те, що в Брюсселі сподіваються, що Туреччина буде зближуватися з Євросоюзом, а не продовжить віддалятися від нього.

Нагадаємо, президент країни Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина може повернутися до смертної кари. Смертна кара була скасована в Туреччині в 2004 році в рамках реформ, спрямованих на полегшення вступу Туреччини в Європейський Союз. Після спроби перевороту в липні 2016 року питання про відновлення смертної кари знову було винесене на обговорення.