В Україні набув чинності закон про ратифікацію угоди вільну торгівлю з Канадою

15 Квітня 2017, 11:00

В Україні набуває чинності закон про ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Канадою. Закон був опублікований в офіційному виданні "Голос України" 5 квітня.

Документ був підписаний 11 липня 2016 року під час візиту в Україну прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Згідно з документом, угода набуде чинності в перший день другого місяця після отримання останньої з сторін повідомлення про завершення виконання процедур, необхідних для набуття його чинності.

Як повідомляли в АП після підписання президентом України цього закону, з моменту вступу в силу угоди Канада відкриє для українських експортерів 98% свого ринку товарів, що є предметом двосторонньої торгівлі. Враховуючи різний рівень економічного і соціального розвитку України та Канади, сторони будуть застосовувати принцип асиметричності тарифних зобов'язань, що дозволить Україні адаптувати торгівлю з цією країною в умовах вільної торгівлі.

Документ містить низку норм і зобов'язань, що стосуються нетарифних заходів, які сприятимуть тому, що доступ до ринків не буде обмежуватися невиправданими бар'єрами в торгівлі.

Як повідомили в Кабміні, згідно з прогнозами, впровадження угоди призведе до незначних втрат доходів державного бюджету, зокрема від скасування ввізного мита приблизно на 1,2 млн доларів в перший рік дії угоди. У той же час очікується, що в середньостроковій перспективі недонадходження будуть компенсовані за рахунок ПДВ, а також збільшення припливу прямих іноземних інвестицій.

3 квітня ПрезидентУкраїни Петро Порошенко підписав Закон України «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою»

Нагадаємо, 14 березня, Верховна Рада ратифікувала Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Відповідне рішення за основу та в цілому підтримали 272 нардепи.

11 липня 2016 року під час візиту прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо в Україну було підписано угоду про створення зони вільної торгівлі між Україною та Канадою. 8 березня 2017 року Верхня палата федерального парламенту Канади підтримала ратифікацію Угоди у другому читанні більшістю голосів.