Данія хоче залишити за собою право заблокувати «Північний потік-2»

10 Квітня 2017, 09:37

Уряд Данії запропонував змінити законодавство, щоб влад країни мала можливість заблокувати будівництво газопроводу Nord Stream 2, повідомляє Euronews.

Зокрема, уряд пропонує дати можливість владі накладати заборону на проект з екологічних міркувань, а також з міркувань національної безпеки і пріоритетів зовнішньої політики.

Як заявило міністерство енергетики країни, питання щодо газопровіду також має розглянути Європейська комісія. Зараз у Брюсселя немає формальних підстав для розгляду цього питання.

Оператор проекту Nord Stream 2 AG вже направив Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини звіт про оцінку впливу на довкілля (Звіт Еспо), у якому представлені потенційні екологічні транскордонні впливу проекту нового газопроводу через Балтійське море.

Газопровід "Північний потік-2", що проходить через виняткові економічні зони і (або) територіальні води п'яти перерахованих вище країн, підпадає під дію Конвенції Європейської комісії ООН про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенції Еспо).

Нагадаємо, раніше у Литві заявили про підтримку Польщу в суді у справі «Північного потоку-2», а Україна повинна залишитися основним транзитером російського газу в Європу