Європарламент схвалив безвіз для українців

6 Квітня 2017, 13:18

Європейський парламент на пленарному засіданні 6 квітня у Страсбурзі проголосував за введення безвізового режиму для громадян України в країнах Євросоюзу. За відповідне рішення проголосували 521 депутата ЄП з 647. Проти були 75 осіб, а утрималися – 36. Посли країн ЄС мають затвердити це рішення 26 квітня.

На Європарламенту роз'яснили, з якими країнами Євросоюзу і Шенгенської зони буде діяти безвізовий режим для українців. 

"За новим законодавством, українці, які є власникам біометричних паспортів, зможуть в'їхати в ЄС без віз на 90 днів у період кожних 180 днів з метою туризму, відвідування родичів або друзів, з метою бізнесу, але не для роботи. Це рішення стосуватиметься всіх країн ЄС (за винятком Ірландії і Великої Британії), а також Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії", – розповіли в Європарламенті.

Отже, безвізовий режим для українців буде стосуватися в цілому 30 країн Європи, включаючи 26 країн ЄС і ще чотирьох, які не є членами Співтовариства, але входять в Шенгенську зону.

Згідно зі встановленими процедурами, після голосування в Європарламенті документ повинна буде формально затвердити Рада Євросоюзу на рівні міністрів. Голосування заплановане на 11 травня. Згодом законодавчі зміни будуть опубліковані в Офіційному журналі Євросоюзу після того, як їх підпишуть президент Європарламенту, а також відповідний представник країни-голови Ради Євросоюзу (Мальта). Рішення вступить в силу через 20 днів після публікації.

Напередодні у Європарламенті відбулися дебати щодо надання безвізу Україні. Деякі депутати виступили з критикою внесення змін в Україні до законодавства про запобігання корупції, зокрема, у частині електронного декларування. Європарламентарії під час дискусії також акцентували увагу на необхідності посилення підтримки України в умовах протистояння російській агресії, допомоги в утвердженні демократії, верховенства права і сприянні економічному розвитку.

Проти безвізу для України висловилися лише деякі депутати, які сповідують праву націоналістичну і євроскептичну ідеологію. У своїх виступах вони повторювали риторику антиукраїнської пропаганди і дезінформації Росії. Окрім того, троє євродепутатів внесли поправку в резолюцію, яка пропоную відмовити Україні в безвізі. Проте така позиція не має підтримки у Європарламенті.

Нагадаємо, в Грузії з 28 березня почав діяти безвізовий режим з Європейським союзом. Першими в Європу за новими правилами вирушили прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі разом зі студентами, вченими, журналістами і членами уряду. Літак вилетів з Тбіліського міжнародного аеропорту ім. Шота Руставелі в Афіни. Потім делегація побуває в Брюсселі. Громадяни Грузії також започаткували флешмоб на підтримку безвізу для українців.